Nagyvilág

2008.06.15. 17:49

Kábeleket loptak el az asszuáni gátból

<p>Egyiptom - Kábeleket loptak el halászok az asszuáni gátból Egyiptomban - jelentette az AFP a MENA egyiptomi hírügynökségre hivatkozva vasárnap.</p>

A szakemberek szerint azonban Afrika legnagyobb ilyen építménye nincs veszélyben.

Az ellopott kábelek azt a rendszert üzemeltették, amely megszűri a vizet az uszadékoktól, mielőtt az a turbinákba áramlik. Abu Zeid, a vízgazdálkodásért felelős miniszter elmondta, hogy szerencsére két, párhuzamos kábelrendszert működtetnek. Ha az egyik meghibásodik - vagy jelen esetben eltűnik - akkor a másik automatikusan beindul.

Arról nem érkezett hír, hogy mikor történt a lopás. Egyelőre csak annyit közöltek az egyiptomi hatóságok, hogy a tolvaj halászokat már letartóztatták, akik beismerték a lopást, a biztonsági ellenőrzést pedig megszigorították.

Az Egyiptom déli részén lévő asszuáni gát a legnagyobb Afrikában. A Nílus vizét a Nasszer-tóvá felduzzasztó 111 méter magas építmény 1970-ben készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!