Nagyvilág

2008.06.17. 08:07

Újabb, csaknem 140 dolláros rekordot ért el az olaj ára

<p>Csaknem 140 dollárral újabb rekordot ért el a nyersolaj ára hétfőn a new yorki tőzsdén. A BBC információi szerint a kereskedés közben az amerikai nyersolaj ára 139.89 dollárra (azaz átszámítva 22 ezer 312.68 forintra) emelkedett, amivel meghaladta az előző, június hatodikán jegyzett 139.12 dolláros csúcsot.<BR /></p>

Az olajár annak ellenére emelkedett, hogy Szaúd-Arábia vasárnap ígéretet tett arra, hogy júliustól újabb 200 ezer hordóval növeli a napi kitermelési kvótáját - annak érdekében, hogy ki tudják elégíteni a világszerte növekvő keresletet. Miután a döntést pénteken bejelentették, csaknem kettő dollárral csökkentek az olajárak a nemzetközi tőzsdéken. Az arab állam egyébként a legutóbb májusban, napi 300 ezer hordóval növelte a kitermelt olaj mennyiségét.

Szaúd-Arábia szerint a jelenlegi, rendkívül magas olajárakért a nyersanyag szűkössége, illetve hiánya helyett a tőzsdei spekulánsok okolhatóak. Piaci elemzők mind többet emlegetik, hogy a nyersolaj világpiaci ára az elkövetkezendő másfél évben hamarosan elérheti akár a 200 dollárt is.

Az olaj árát egyébként az is növelte, hogy Izrael támadással fenyegette meg Iránt, a perzsa állam vitatott atomprogramja miatt. De az olaj ára azért is emelkedett, mert gyengült a dollárnak az euróhoz viszonyított árfolyama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!