Nagyvilág

2008.06.09. 11:09

Interneten figyelmeztetett a támadásra a tokiói késelő

<p>A japán rendőrség vizsgálja, hogy milyen internetes figyelmeztetéseket írt előzőleg az a férfi, aki vasárnap késsel támadt a járókelőkre Tokióban. A japán főváros Akihabara nevű bevásárló-negyedében hét ember vesztette életét és további tíz szenvedett sérüléseket az ámokfutó akciójában.<BR /></p>

Az egész Japánt sokkoló támadásra helyi idő szerint vasárnap délután került sor, amikor az elektronikai üzleteiről ismert városrész zsúfolásig megtelt a bevásárlókkal. A 25 éves Tomohiro Kato egy bérelt teherautóval hajtott a tömegbe, majd kiszállva a járműből késsel támadt a járókelőkre, akik közül hat, 19 és 74 év közötti férfi és egy 21 éves nő életét vesztette.

A Shizuoka tartományban gyári munkásként dolgozó férfit végül a helyszínre érkező rendőrök fékezték meg. A letartóztatott ámokfutó vallomása szerint kifejezetten azért érkezett az Akihabara negyedbe, hogy embereket öljön, mert - mint mondta - "elfáradt az élettől". A rendőrség hétfői közlése szerint a nyomozók most ellenőrzik azokat az üzeneteket, amelyeket a férfi a támadást megelőzően a mobiltelefonjáról küldött internetes honlapjára.

Japán sajtójelentések szerint az ámokfutó vasárnap reggel ezt jegyezte be honlapjára: "Az emberek közé vezetem a járművet, és amikor már használhatatlan lesz, előveszem a késemet." A férfi később, Shizuokából Tokióba vezető útja során azt írta: "Nincs halasztás az esős idő miatt." Az utolsó üzenet húsz perccel a támadás előtt érkezett a honlapra, és mindössze ennyi állt benne: "Itt az idő." A rendőrség továbbra is nyomoz a támadó indítékai után.

A támadás napra pontosan hét évvel azután történt, hogy egy zavarodott férfi behatolt egy oszakai általános iskolába, és egy henteskéssel lemészárolt nyolc kisgyereket. A bíróság előtt azt vallotta, hogy ellenérzései voltak az elitréteg leszármazottaival szemben. A támadót három évvel később kivégezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!