Nagyvilág

2008.06.14. 17:35

Földet ért a Discovery

<p>Sikeresen Földet ért a Discovery szombaton - jelentette az AFP. <dia width="900" height="700" alt="Földet ért a Discovery 2008.06.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_ldet__rt_a_Discovery_2008_06_14_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Földet ért a Discovery 2008.06.14." /></a></dia></p>

A Discovery amerikai űrsikló szombat délután biztonságban leszállt a floridai Kennedy Űrközpontban. Feladata a Nemzetközi Űrállomás (ISS) bővítése volt: az első japán űrlaboratóriumot szállította az állomásra. Az űrsikló szerdán hagyta el az űrállomást.

A Discovery hét fős legénységével közép-európai idő szerint délután negyed hatkor szállt le a floridai Cape Canaveralban lévő Kennedy űrközpontban. Az űrsikló két hetes küldetése alatt 217-szer kerülte meg a Földet, és kilenc millió 170 ezer kilométert tett meg. Az asztronauták három űrsétát teljesítettek.

Legfontosabb feladata a japán Kibo űrlaboratórium szállítása volt, de az űrállomáson elromlott vécé javításához is vittek eszközöket. Mark Kelly parancsnok vezetésével felvitték Greg Chamitoff amerikai űrhajóst is, aki honfitársát, Garrett Reismant váltotta le a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Reisman 95 napot töltött az űrben.

A Kibo ("remény") nevű 15 tonnás japán űrlaboratórium a Nemzetközi Űrállomás legnagyobb eleme. Hossza 11,2 méter, átmérője 4,4 méter, és egyszerre négyen tudnak majd dolgozni benne.

A következő amerikai űrsikló októberben indul a Kennedy űrközpontból. Akkor az Atlantis megy a Hubble űrteleszkóphoz. A Nemzetközi Űrállomáshoz csak novemberben indítanak újabb űrhajót.

Riadalmat keltett visszaindulás előtt, hogy az asztronauták egy letört darabot láttak lebegni az űrsikló közelében. 2003-ban a hőpajzs sérülése okozta a Columbia katasztrófáját, amikor az űrrepülő darabokra esett és héttagú legénysége odaveszett. A Discovery esetében a mérnököknek néhány órára volt szükségük, hogy megállapítsák, a kis fémdarab hiánya nem jelent veszélyt a leszállásnál.

Elindult a Discovery
Hét asztronautával a fedélzetén közép-európai idő szerint szombaton késő este elindult a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrsikló.

WC-alkatrészek érkeznek a Discovery űrsiklóval a Nemzetközi Űrállomásra
Nemsokára megkönnyebbülhetnek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) lévő űrhajósok, a szombaton induló Discovery űrsikló ugyanis magával visz egy alkatrészt, amivel meg tudják javítani az űrállomás több napja elromlott WC-jét - jelentette be a NASA csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!