Nagyvilág

2008.06.04. 17:28

Bush gratulált Obamának

<p>George Bush amerikai elnök szerdán gratulált a demokrata elnökjelöltséget elnyerő Barack Obama szenátornak történelmi teljesítményéért - közölte Dana Perino Fehér Házi szóvivő.</p>

Illinois állam szenátora kedden biztosította be győzelmét Hillary Clinton fellett, aki eddig még nem ismerte el vereségét.

George Bush elnök gratulált Obama szenátornak, aki egy "fárasztó jelöltválasztási kampány" után lett pártja jelöltje - közölte Dana Perino szóvivő, hozzátéve: "történelmi teljesítménye mutatja, hogy milyen nagy utat tett meg az Egyesült Államok". A kenyai apától, és egy fehér anyától származó Obama lett az első fekete, aki a két nagy párt egyikének elnökjelöltje lett.

Dana Perino ugyanakkor közölte: nem számít arra, hogy Bush elnök telefonon keresztül személyesen is gratulál Obamának. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Busht sem hívta fel 2000-ben Bill Clinton akkori elnök, miután biztossá vált, hogy George Bush lesz a republikánusok jelöltje.

Közben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Obama jelöltségére reagálva közölte: ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok egy különleges ország. Rice az első fekete nő, aki a külügyi tárcát irányította, míg elődje, Colin Powell volt az első afro-amerikai a poszton. A külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy nem szeretne belefolyni az elnökválasztási kampányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!