Nagyvilág

2008.06.02. 08:45

Ausztrál csapatkivonás Irakból

<p>Az új, baloldali ausztrál kormány kampányígéretének eleget téve, megkezdték az ausztrál csapatok kivonását Irakból hétfőn.</p>

Ausztrália az Egyesült Államok szoros szövetségeseként az elsők között érkezett Irakba, és egyetlen katonájukat sem vesztették el harc közben.

A 2007 novemberében kormányfővé választott Kevin Rudd igéretéhez híven - ami szerint 2008 közepére kivonják harcoló alakulataikat Irakból - az Irak déli részén állomásozó ausztrál katonák megkezdték a kivonulást a közel-keleti országból. Az ausztrál védelmi miniszter elmondása szerint ez "a megfelelő idő" a Bagdadtól háromszáz kilométerre délre szolgáló 550 katona kivonására, mivel az ország hadserege az afganisztáni és a kelet-timori feladatok miatt túl van terhelve.

Közben az iraki szerepvállalásról döntő előző miniszterelnök, a konzervatív John Howard a Sydney Morning Herald című lapnak nyilatkozva kiállt az iraki szerepvállalás mellett, közölve: ha 2007 novemberében ő maradt volna a kormányfői székben, akkor nem rendelnék haza az ausztrál csapatokat. Howard ugyanakkor elismerte, hogy a háború költségei jóval magasabbak voltak, mint azt bárki képzelte volna. Az akkor készített közvélemény-kutatások adatai szerint az ausztrálok többsége ellenezte az iraki szerepvállalást.

Az ausztrál védelmi miniszter sikeresnek nevezte az iraki küldetést, ami elmondása szerint lehetővé tette, hogy az iraki biztonsági erők sikeresen át tudták venni a rendfenntartó feladatokat. A főleg kiképző feladatokat ellátó ausztrálok 33 ezer iraki katona felkészítésében segítettek.

A harcoló katonák kivonása után háromszáz, logisztikai és felderítő feladatokat ellátó ausztrál katona marad Irakban, köztük az ausztrál diplomatákat védő 110 fős biztonsági alakulat. A térségben, Irak határai kívül további ötszáz ausztrál katona, két felderítő repülőgép, és egy, a Perzsa-öbölben járőröző fregatt marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!