Nagyvilág

2008.06.05. 15:39

A brit katonák kevesebbet keresnek, mint egy parkolóőr

<p>Több fizetést követel a brit vezérkari főnök a katonáknak. Sir Richard Dannatt szerint a brit katonák átlagfizetése kevesebb, mint a társadalom által egyik leginkább megvetett foglalkozást űző parkolóőrök keresete. <BR /></p>

A brit katonák éves alapilletménye 12500 font sterling (3,9 millió forint), amit egy részmunkaidős recepciós, vagy jegyeladó keres. A már egy ideje szolgáló katonák ennél többet, 16300 fontot, azaz 4 millió 200 ezer forintot keresnek. Ez azonban kevesebb, mint az alacsonykeresetűnek tartott parkolóőrök 17 ezer fontos éves fizetése. Ezt az egész társadalom által megvetett és sok stresszel járó munkát általában csak külföldiek végzik.

Májusban a brit hadsereg egyik tanulmánya arra figyelmeztetett, hogy egyre több katona él olyan körülmények között, ami megközelíti a szegénységi küszöböt, és hogy sokuknak fel kell adniuk a katonai karriert, hogy el tudják tartani családjukat. Dannatt tábornok egy afganisztáni látogatásán azt mondta: pénzt kell költeni a katonákra, ha Nagy-Britannia nem akarja elveszíteni az iraki és afganisztáni háborút.

A védelmi minisztérium viszont közölte: a a katonák nem csak pénzt, hanem juttatásokat is kapnak, így például lakáshoz jutnak, adókedvezményeket és iskolai támogatást kapnak. A vezérkari főnök szerint viszont a katonák lakáskörülményei távolról sem ideálisak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!