Nagyvilág

2008.06.24. 17:04

61 ezer hektár őserdőt számoltak össze a Kárpátokban

<p>Kárpátalja – Holland erdőgazdálkodási szakértők 61 ezer hektár érintetlen őserdőt találtak a Kárpátalján.</p>

Kárpátalján június közepén fejeződött be a Kárpátok erdeinek leltárba vétele. Az akció egy ukrán-holland erdészeti projekt jegyében zajlott, amelynek célja az érintetlen erdőterületek nyilvántartásba vétele volt.

Az alapos felmérés során kiderült, hogy a Kárpátokkárpátaljai szegletében az erdőknek már csupán a 9 %-a érintetlen, az ennyi rendelkezik „őserdei” jelleggel. Az őserdők java része a megye keleti részén, a técsői és rahói járásokban lelhető fel, döntő többségük az olyan hegyvidéki vidékeken található, ahol a lejtők dőlésszöge meghaladja a 20 fokot, azaz nem alkalmas erdőművelésre és fakitermelésre.

A kárpátaljai hegyvidéki őserdők – elsősorban ősbükkösök – megóvása és -őrzése érdekében már több terv is született a közelmúltban. A környezetvédelmi tárca tervei szerint még az idén egy újabb természetvédelmi területet fognak kijelölni az érintetlen természeti kincsek megóvása érdekében.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!