Nagyvilág

2008.05.13. 14:28

Évértékelés helyett elnöki nyilatkozat

<p>Ukrajna – Míg korábban az ellenzék tiltakozása, ezúttal a nagyobbik kormánypárt parlamenti blokádja miatt maradt évértékelés nélkül Ukrajna.</p>

A szokásos államfői évértékelő beszédét február és március folyamán az ellenzéki Régiók Pártja és a kommunisták blokádja miatt nem tudta megtartani Viktor Juscsenko az Ukrán Legfelsőbb Tanácsban.

Az Elnöki Titkárság a sorozatos kudarcok miatt akkor úgy döntött, hogy a 2007-es eredmények elemzését és az idei terveket ma, május 13-án tartják meg a törvényhozás plenáris ülésén.

Ezúttal azonban nem kis meglepetésre a Júlia Timosenko kormányfő nevével fémjelzett nagyobbik kormánypárt, a BJUT képviselői foglalták el már kora reggel az elnöki pulpitust, az államfői széket és a miniszteri páholyt.

A Timosenko-tömb képviselői a plenáris ülés megkezdése előtt úgy nyilatkoztak az újságíróknak, hogy a BJUT nem kíváncsi az államfő frázisaira. Míg az elnök folyton másokat hibáztat, a kormány titáni harcot vív az inflációval – szögezték le. Véleményük szerint az idei átfogó tervekről nincs mit beszélni mindaddig, amíg a parlament nem fogadja el a kormány által beterjesztett inflációellenes törvénycsomagot.

Az évértékelő beszéd soros elmaradását követően nyilatkozatot intézett az ország lakosságához, leszögezve, hogy a kormánynak  a politikai kalandorság helyett inkább a sürgető gazdasági és kereskedelmi problémák megoldásával kellene foglalkoznia, illetve vállalnia az ezzel kapcsolatos tejes felelősséget.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!