Nagyvilág

2008.05.11. 21:46

Választások Szerbiában és a Vajdaságban

<p>Vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Szerbiában és a Vajdaságban, ahol parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak. <dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megkezd__337_dtek_a_v_laszt_sok_Szerbi_ban_/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Megkezdődtek a választások Szerbiában és a Vajdaságban 2008.05.11." /></a></dia></p>

21:40: ENSZ: "Törvénytelen a koszovói szerb helyhatósági választás"
Törvénytelennek nevezte az ENSZ koszovói missziója a független Koszovóban vasárnap megtartott szerb helyhatósági választásokat, amelyeket Belgrád a szerbiai általános választásokkal egyidőben bonyolított le.

"Ezek a helyi voksolások, amelyek célja az volt, hogy szerb helyhatósági képviselőket válasszanak meg, minden törvényes alapot nélkülöznek, és nem befolyásolhatják Koszovó jövőjét. A törvénytelen választásoknak nincsenek törvényes eredményei" - mondta a világszervezet koszovói missziójának vezetője vasárnap. Joachim Rücker közölte: "a misszió csak a törvényesen működő helyhatóságokkal, és azok törvényesen megválasztott vagy kinevezett tagjaival tárgyal Koszovó minden részén".

Az ENSZ és a független Koszovó albán vezetői régóta aggódtak amiatt, hogy Belgrád esetleg felhasználja a szerbiai parlamenti választásokat a szerb adminisztráció koszovói megerősítésére és legalizálására, helyi szinten is. Utóbbi az 1999-es háború óta megmaradt ugyanis Belgrád politikai és pénzügyi támogatásának segítségével.

Áprilisban Joachim Rücker kétszer figyelmeztette Belgrádot, hogy a Szerbiából irányított szerb helyhatósági választások megszervezése Koszovóban illegális, mert azok ellentétben állnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatával.

21:05: Közepes részvételi arány a szerbiai parlamenti választásokon

Közepes volt a részvételi arány a szerbiai parlamenti választásokon. - közölte vasárnap este, röviddel az urnák zárása előtt "A szabad választásokért és demokráciáért központ " (CeSID) nevű kormánytól független megfigyelő csoport. A szavazóhelyiségek vasárnap este 8-ig voltak nyitva.

A CeSID szerint valamivel több mint 54 százalékos volt a részvétel. Vagyis lényegesen kevesebben mentek voksolni, mint az év elején, amikor kétfordulós elnökválasztásokat tartottak a balkáni országban.

16:30: Megakadályozták a Vajdaság zászlajának kitűzését a szavazóhelyeken

A Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt aktivistái több vajdasági szavazóhelyen megakadályozták, hogy kitűzzék a tartomány zászlaját. Az incidensekről a Vajdasági Szociáldemokrata Párt közleményben számolt be, és megnyilatkozásra szólította fel az üggyel kapcsolatban az illetékes állami szerveket.

A Nenad Csanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) szerint voltak olyan szavazóhelyek is, ahol a tartomány törvényes jelképét a szemétbe dobták. Ezzel pedig durván megsértették Szerbia alkotmányát és az állami jelképek használatáról szóló törvényt.

A szerb nacionalista pártok ilyen reagálása nem okoz meglepetést. Mind a radikálisok, mind Vojiszlav Kostunica kormányfő pártja ellenzi a tartomány lényegi autonómiájának helyreállítását, a zászló használatában pedig állami felhatalmazásokra való törekvést, szeparatizmust látnak.

Ezektől az incidensektől eltekintve a Vajdaságban rendben, zavartalanul és demokratikus légkörben zajlanak a választások. A Tartományi Választási Bizottságban csak kisebb szabálytalanságoktól számolhatott be a testület alelnöke, Milorad Basics, aki azonban nem hagyta szó nélkül a zászlóügyet sem, ismertetve a LSV közleményét is.

16:20: Szerb választások: magas a részvételi arány

A szavazásra jogosult polgárok csaknem harmada adta le voksát vasárnap délután 14 óráig. A Köztársasági Választási Iroda (RIK) adatai szerint a választási jegyzékben szereplők 28, 53 százaléka voksolt. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (szerb rövidítéssel CeSID) ennél egy hajszállal magasabb részvételi arányról tud. A CeSID adatai szerint 29,4 százalékos volt délután 2 óráig a részvétel.

A részvételi arány magas, de a délelőtti rekordokat döntő szavazási kedv egyelőre visszaesett - közölték a CeSID munkatársai.

Az urnákat este 8 órakor zárják Szerbiában.

 15:30: "Koalíció bárkivel lehetséges, aki elfogadja a DSz célkitűzéseit"

Az Európa-párti erők győzelmére számít a szerb államfő. Borisz Tadics azután beszélt erről, hogy feleségével együtt a késő délelőtti órákban leadta szavazatátBelgrádban. A politikus azt mondta, hogy Szerbia sorsfordító szavazás előtt áll, ahol az emberek voksai komoly következménnyel járnak. "Vagy Európa felé fordulunk, vagy nemet mondunk rá" - értékelte a lehetőségeket a Demokrata Párt (DSz) vezetője. Tadics kiemelte: Koszovó és az Unió kérdését nem lehet különválasztani. "A kettőt együtt kell és lehet megoldani"- hangsúlyozta.

"Ahogy ma szavazunk, úgy fogunk élni az elkövetkező években, olyan lesz az ország"- vélekedett az államfő. Hozzátette: arról döntenek a szavazók, hogy folytatódjanak-e a beruházások, hogy nőjenek-e a fizetések, vagy sem.

Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi választásokon azért lett tagja a kormánykoalíciónak, hogy Szerbia uniós integrációját elérje. Tadics fontosnak nevezte, hogy új nemzetstratégiát dogozzon ki az új kormány, olyat, amely senkit sem nyom el. Elmondta: ha Szerbia is az Unió tagja lesz, akárcsak szomszédai, akkor az együttélés kérdése is megoldódik.

Jelentős a szerbek száma Boszniában, Horvátországban, Macedóniában, és szintén szerb kisebbség él Koszovóban. Az államfő emellett a megbékélés fontosságát is hangsúlyozta. A reformokról szólva azt mondta, hogy azokat mindenféleképp folytatni kell.

A kormányalakítással és koalíciós partnereket firtató kérdésre Tadics azt mondta, ha a DSz szerzi meg a voksok többségét, akkor bárkivel hajlandó az együttműködésről tárgyalni, aki osztja pártja célkitűzéseit. Ez a kijelentése az elnöknek nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét a Vojiszlav Kostunica leköszönő államfő vezette Szerb Demokrata Párttal (DSzSz) alakítson kormányt.

Igaz, a miniszterelnök korábban a Koszovóval kapcsolatos nézetkülönbségek miatt írta ki az előrehozott választásokat. Akkor úgy tűnt, hogy Kostunica inkább a szélsőséges Szerb Radikális Párttal (SzRSz) áll egy platformon. A választások közeledtével azonban ismét közeledni kezdett Tadicsékhoz.

Elemzők szerint az egykori szerb, majd jugoszláv elnök, Szlobodan Milosevics szocialistái lehetnek a "királycsinálók" a voksoláson. A Szerb Szocialista Párt (SzPSz) szeretne visszakerülni a politikai elitbe, és szakítani múltjával. Ivica Dacsics pártelnök, miután feleségével és két gyerekével leadta szavazatátBelgrádban azt mondta: a mostani választások lehetőséget adnak a pártnak a visszatérésre. A szocialisták azt is el szeretnék érni, hogy fölvegyék őket az Európai Szocialista Pártba (PES).

13:30: Nagy részvételi arány a vajdasági választásokon

A délelőtt közzétett adatok szerint igen nagy a részvétel a szerbiai választásokon, a legnagyobb az érdeklődés a Vajdaságban, ahol tíz óráig a választóknak csaknem 11 százaléka szavazott. Ha ez így marad, akkor a részvételi arány országos szinten is meghaladja az elnökválasztásokét is, amikor 9,56 százalékos volt a szavazás második menetében.

A vajdasági polgárok a szerbiaiaktól eltérően nem két, hanem négy cédulán szavaznak. A szerbiai parlament és a helyi hatóságok tagjai mellett megválasztják a tartományi képviselőház tagjait is, a vajdasági választásokat azonban kombinált rendszer alapján tartják. Az újvidéki parlament 120 tagja közül hatvanat részarányos, listás rendszer szerint választanak meg, ugyanúgy mint a köztársasági parlamentet is, a másik hatvanat viszont többségi rendszer szerint, mégpedig két fordulóban.

Koszovó északi, szerbek lakta részeiben rendben zajlanak a szerbiai parlamenti és a helyhatósági választások, incidensek eddig nem történtek. A koszovói rendőri szolgálat és a nemzetközi rendőri alakulatok ellenőrzik a helyzetet - jelentik a helyszínről. A KFOR alakulatai is járőrözést tartottak.

8:30: Több mint 6,8 millió szavazópolgár voksolhat egészen este nyolc óráig, az első eredmények két órával később várhatóak. A legutolsó közvéleménykutatások szerint az ultranacionalista, Európa-ellenes Radikális Párt szerezheti meg a voksok legnagyobb százalékát, nem sokkal megelőzve Borisz Tadics államfő Demokrata Pártját, amely az uniós közeledés és a reformok híve.

Köztársasági szinten 22 párt, illetve pártszövetség verseng a képviselői helyekért a 250 tagú Szkupstinában, tartományi szinten pedig kilenc listára lehet szavazni azzal, hogy a Vajdaságban kombinált választási rendszer van: a 120 tagú képviselőház felét részarányos (listás), a másik felét többségi rendszer alapján választják meg. A Magyar Koalíció minden szinten kedvező eredményekben bízhat.

Kapcsolódó cikkek:



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!