Nagyvilág

2008.05.20. 20:03

Szívinfarktusban halt meg a gerillavezér

<p>Szívinfarktus következtében halt meg kedden egy gerillavezér Srí Lankán. A lázadó tamil tigrisek szerint harcedzett vezérük a hadviselés minden területén, így a pszichológiai akciókban is jártas volt.</p>

Halála miatt szerdától 3 napos gyászt hirdettek a tamil tigrisek. A lázadók által csak Balrajnak nevezett gerillavezér valódi nevét és korát nem közölték. Halálhírét egy internetes oldalon jelentették be. A szigetállamban kisebbségként élő tamil tigrisek 1972 óta harcolnak fegyveresen, hogy független államot alakíthassanak Srí Lanka északi és keleti részén. A harcokban több ezren haltak meg az elmúlt évtizedekben.

A szívinfarktusban meghalt gerillavezér a kormánnyal kötött korábbi tűzszünet eredményeképp 5 éve kiutazhatott Szingapúrba, hogy elvégezhessenek rajta egy szükséges szívműtétet.

A csaknem 6 éven át tartó viszonylagos tűzszünetet egyébként Srí Lanka kormánya januárban önkényesen felmondta, mivel állításuk szerint a lázadó tamil tigrisek sorozatos támadásokkal megszegték a megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!