Nagyvilág

2008.05.25. 18:52

Pár óra és leszáll a Phoenix a Marson

<p>Pár óra múlva újabb emberalkotta szerkezet száll le a Marsra, legalábbis a tervek szerint.</p>

 Az eddigi kísérleteknek a fele sem járt sikerrel. A Phoenix szonda a Vörös bolygóészaki sarkvidékén landol, az itt található jégréteget vizsgálja majd, hogy kiderüljön, volt-e valaha élet a Marson.

A visszaszámlálás 10 hónappal ezelőtt kezdődött el. A tavaly agusztusban fellőtt Phoenix űrszonda hétfő hajnalra éri el a vörös bolygót. Bár a Föld és a Mars között a távolság 276 millió kilométer, a szondának a leszállásig sokkal nagyobb utat kellett megtennie.

A szonda a leszállásig több mint 600 millió kilométert tesz meg - magyarázza Keresztúri Ákos geológus. A hét percig tartó leszállás a legveszélyesebb rész. A 20 ezer kilométer per órás sebességgel zuhanó, izzó szondát először ejtőernyő, majd a felszínhez közel fékező rakétáka lassítja le. A szerkezet valamikor hajnali kettőkor ér majd Marsot. A teljesen automata marskutató ezután kinyitja napelemeit és dolgozni kezd a bolygónak azon a részén, ahol valószínűleg jég van a felszín alatt. Azért, hogy kiderüljön, volt-e valaha élet a Marson.

A Marson egyébként most is dolgozik két robot. A tervek szerint a Phoenix is küld majd felvételeket a Marsról a Földre.

Kapcsolódó cikkek:

Fellőtték az újabb Mars-űrszondát
Helyi idő szerint szombat hajnalban az Egyesült Államok-beli Cape Canaveral-i bázisról fellőtték a Phoenix (Főnix) névre keresztelt Mars-szondát. A szonda a tervek szerint 2008 májusában száll le a Mars északi sarkkörén, ahol élet után kutat majd a felszín alól felhozott jégmintákban.

Képeket küld a kráterről a Mars-robot
Panorámaképet küldött a Viktória-kráterről az Opportunity marsjáró. A felvételen jól látható a szondával szemben lévő, körülbelül 70 méter magas sziklakiszögellés - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Élet után kutatnak a Mars felszíne alatt
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) olyan robot küld a Marsra, amellyel a bolygó felszíne alatt kutatnak élet után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!