Nagyvilág

2008.05.31. 18:30

Piás buli a londoni metróban az alkoholtilalom előtt

<p>Vasárnaptól tilos alkoholt fogyasztani a londoni tömegközlekedési járműveken, ezért a metrón szombat estére alkohol-búcsúpartit szerveznek.</p>

A június elsejétől bevezetendő tilalmról az új londoni főpolgármester, a konzervatív Boris Johnson döntött azt követően, hogy a hónap elején elfoglalta hivatalát. Ezentúl a metrón, buszokon, villamosokon és a HÉV-en (Docklands Light Railway) sem szabad alkoholtartalmú italokat fogyasztani illetve azokat kinyitva szállítani.

A szakszervezetek tiltakoznak az "Utolsó kör a metrón" elnevezésű buli ellen, mert szerintük az felelőtlenség és csak fokozza az alkohol okozta problémákat a metrón. Ugyanakkor azt is kifogásolják, hogy a polgármester konzultációk nélkül vezette be a tilalmat, végrehajtatni azt pedig a metró dolgozóinak kell majd.

A rendelkezés törvényi támogatása csak körülbelül egy év múlva várható, addig az italozókat maximum kitessékelni lehet a közlekedési eszközökről, bár a rendzavarókat letartóztathatja a brit közlekedésrendészet.

A Facebook internetes ismerőskereső oldalon napok óta kering egy meghívó, amely szombat este kilenc órára szól, a találkozó helyszinéül a Liverpool streeti metróállomás utolsó kocsiját jelöli ki és arra kéri fel a résztvenni kívánókat, hogy hozzák magukkal italaikat.

Mint James Darling, az egyik szervező elmondta, jónak ígérkezik a parti, ahová öltönyös és kosztümös, kultúráltan viselkedő bulizókat várnak. Előzetes visszaigazolások szerint több mint 3500-an készülnek az akcióra.

A szombati rendezvény hírére a hatóságok megerősitik a metrórendőrség őrjáratait. A londoni közlekedési vállalat (TFL) szóvívője szerint nem kell komolyabb incidenstől tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!