Nagyvilág

2008.05.19. 19:33

Per az ENSZ ellen a srebrenicai mészárlás ügyében

<p>A jövő hónapban ül össze az a holland bíróság, amelyik arról hivatott dönteni, hogy az ENSZ, mint szervezet beidézhető-e a világszervezet munkatársainak az 1995-ös srebrenicai mészárlásban játszott állítólagos szerepe miatt - közölték hétfőn az áldozatok ügyvédjei.</p>

A mészárlásban, amit a Nemzetközi Bíróság (ICJ) népirtásnak ítélt, mintegy nyolcezer boszniai muszlim férfit és fiút gyilkoltak meg szerb fegyveresek. A néprítást az ENSZ helyszíni, holland békefenntartó csapata nem akadályozta meg.

Az üggyel kapcsolatban a hágai bíróság június 18.-án tart meghallgatásokat. A bíróságnak egyetlen döntést kell majd meghoznia. Azt vizsgálják, hogy az ENSZ használhatja-e mentelmi jogát, vagyis, hogy megindítható-e világszervezet ellen a tárgyalás.

A pert a mészárlás hatezer túlélőjét tömörítő Srebrenicai Anyák nevű szervezet és tíz nő indította még 2007. júniusában Hágában az ENSZ és a holland állam ellen. Ügyvédeik elmondták: a Srebrenica őrzésével megbízott holland békefenntartók többször is eredmény nélkül kértek légi támogatást a támadó szerbek ellen, és végül elhagyták a területet, sorsukra hagyva az ott élő bosnyákokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!