Nagyvilág

2008.05.21. 19:36

Kína : túlélőt húztak ki a romok alól

<p>A mentőalakulatoknak sikerült élve kimenteniük egy alagútba szorult kínai nőt szerdán, aki a május 12-én pusztított földrengéskor szorult a romok alá - közölte a Xinhua kínai hírügynökség.</p>

Mivel az ehhez hasonló "csodás megmenekülésekre" már nagyon kevés az esély, a kínai hatóságok már inkább a katasztrófa miatt hajléktalanná vált ötmillió ember ellátására koncentrálnak az összedőlt épületek alatt rekedt esetleges túlélők keresése helyett.

A 8-as erősségű rengés után kilenc nappal megmentett nőt egy, az epicentrumhoz közel lévő vízerőmű egyik alagútjába szorulva találták meg a mentők. A nő jobb karja és néhány bordája is eltört, de nincsen életveszélyben - közölte kezelőorvosa. Eddig szerdán csak erről az egy "csodás megmenekülésről" érkezett rövid hír - kedden két ilyen esetről számoltak be.

Közben a kínai hatóságok figyelmüket az ötmillió hajléktalanná vált ember megsegítésére fordították, ahogy egyre kevesebb esély van romok alatt rekedt túlélők találására. A földrengéstől sújtott területre Ven Csia-pao kínai kormányfő utasítására 900 ezer sátrat szállítanak az elkövetkező hónapban, és augusztusig egymillió ideiglenes otthont építenek fel.

Az egészségügyi minisztérium 3500 járványügyi orvost küldött Szecsuán tartományba, ahol járványok kitörésétől tartanak az otthontalanná vált ember között. A helyi orvosokat pedig utasították, hogy minden eléjük kerülő túlélőt vizsgáljanak meg egy baktérium okozta, szövetelhaláshoz vezető fertőzést keresve. Az akár halállal is végződhető gázgangréna miatt már harminc embernek kellett amputálni valamelyik végtagját.

Közben a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy mindenkinek jusson tiszta ivóvíz, ami elengedhetetlen az olyan betegségek, mint a kolera és a hasmenés elterjedésének megakadályozására.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint 41353 embert halt meg a május 12-én lecsapott, a Richter-skála szerinti csaknem 8-as erősségű földrengésben. A halottak száma valószínűleg jelentősen emelkedni fog, mivel 32666 embert eltűntként tartanak nyilván, és kilenc nappal a földmozgás után már csodának számít, ha valakit élve húznak ki a romok alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!