Nagyvilág

2008.05.25. 17:53

Ismét van elnöke Libanonnak

<p>Libanon - Hosszú ideje tartó belpolitikai huzavonűkat és a fellángoló fegyveres harcokat követően megválasztották Libanon új elnökét - adta hírül az AFP vasárnap.</p>

A helyszíni jelentések szerint ismét fegyverropogás hallható Bejrútban, ám most örümükben a levegőbe lövöldöznek az emberek. Az utcákon tömegek táncolnak és énekelnek. A törvényhozás ugyanis megválasztotta Libanon új elnökét, a korábban a hadsereg főparancsnoki tisztségét betöltő Michel Szulejmánt. A bejrúti parlament szavazásán részt vevő 127 képviselő közül 118-an szavaztak a volt tábornokra.

Szulejmán a voksolás után a képviselők előtt rögtön letette a hivatali esküt. Első "intézkedése" az volt, hogy kérte a törvényhozás tagjait, hogy egy perces csenddel adózzanak a libanoni mártírok emlékének. Beszédében elmondta, hogy megvédi országa alkotmányát, szuverenitását, függetlenségét, és sürgette a szembenállókat, hogy félretéve ellentéteiket hozzanak új korszakot a közel-keleti államba.

A megfigyelők szerint most van esély, hogy visszatér a tartós béke a kis közel-keleti országba, amely az elmúlt hetekben ismét véres belharcok miatt szerepelt a címlapokon. A hónap elején több mint 80 ember halt meg, amikor a nyugat-barát kormány támogatói és az ellenzéki Hezbollah fegyveresei több helyen napokig tartó csatákat vívtak egymással.

A különböző frakciók katari közvetítéssel a héten állapodtak meg arról, hogy az ellenzék vétójogot kap a kormányban, ugyanakkor nem gördít akadályt az államfő megválasztása elé. A poszt november óta betöltetlen, miután Emile Lahúd hivatali ideje lejárt. A tisztségre végül a számos esetben semlegességét kinyilvánító 59 éves Szulejmán tábornokot jelölték, akit csaknem valamennyi libanoni frakció elfogad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!