Nagyvilág

2008.05.25. 23:44

CANNES 2008 - Francia film kapta az Arany Pálmát

<p>Cannes - A francia Laurent Cantet "Entre Les Meurs (A falak között)" című, iskolában játszódó drámája kapta idén az Arany Pálmát a 61. Cannes-i Filmfesztiválon. <dia width="900" height="700" alt="CANNES 2008 - Francia film kapta az Arany Pálmát 2008.05.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/CANNES_2008___Francia_film_kapta_az_Arany_P/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="CANNES 2008 - Francia film kapta az Arany Pálmát 2008.05.25." /></a></dia></p>

Az iskolában játszódó, igazi tanárokkal és diákokkal készült alkotás 21 év után az első francia film, amely Arany Pálmát kapott.

A fődíjat az amerikai színész, Robert De Niro adta át Cantet-nak. A legjobb színész idén Benicio Del Toro lett, aki a Steven Soderbergh legújabb, négy és félórás filmjében Ernesto"Che" Guevarát alakítja. A legjobb színésznő díját a brazilSandra Corveloni vehette át: ő egy állapotos, négygyermekes anyát alakít a "Linha de Passe" című filmben, amely Sao Paolóban játszódik.

A legjobb rendezésért a török Nuri Bilge Ceylan vehetett át cannes-i elismerést a "Három Majom"-ért.

A zsűri nagydíját, a "Grand Prix"-t az olasz Matteo Garrone alkotása, a "Gomorra" kapta. A zsűri díját a szintén olasz Paolo Sorrentino "Il Divo" című filmje nyerte el: ez az alkotás a hétszeres olasz miniszterelnökről, Giulio Andreotti-ról szól.

A legjobb elsőfilmes díját az észak-ír Bobby Sandsről szóló, "Éhség" kapta. A legjobb forgatókönyvért a belga Dardenne-fivérek kaptak díjat "The Silence of Lorna (Lorna Hallgatása)" című filmjükért.

A 61. Cannes-i Filmfesztivál záróünnepségén Clint Eastwood és Catherine Deneuve vehettek át életműdíjat.

Kapcsolódó cikkek:
Magyar siker Cannes-ban

Kedden este zajlott Mundruczó Kornél Delta című filmjének sajtóvetítése és bemutatója. A telt ház előtt játszott film a kritikusok és a közönség körében is sikert aratott.

Újabb magyar siker Cannes-ban
Fliegauf Benedek Womb (Anyaméh) című filmterve nyerte a Script East forgatókönyv-fejlesztő fórum Kieslowski-díját.

Mundruczó Kornél filmje nyerte a filmkritikusok díját Cannes-ban

Mundruczó Kornél Delta című filmje nyerte el a világ több száz filmkritikusát tömörítő nemzetközi szervezet - a FIPRESCI - fődíját Cannes-ban. A díjat szombaton délután adták át.

A Deltának már örülhetünk
Lázasan találgat mindenki, hogy ki kapja a díjat vasárnap este, egy azonban biztos, hogy a Delta már nem jön haza üres kézzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!