Nagyvilág

2008.05.11. 12:00

A német államfő sem fogadja a Dalai lámát

<p>A német köztársasági elnök "időegyeztetési okokból" nem találkozik a jövő héten Németországban vendégeskedő Dalai lámával - írja vasárnapi számában a Bild am Sonntag.</p>

A legnagyobb példányszámú hétvégi újság emlékeztet rá, hogy már Frank-Walter Steinmeier szövetségi külügyminiszter és alkancellár is jelezte, hogy nem fogadja május derekán a tibeti vallási vezetőt.

A május 16-án, pénteken Németországba látogató Dalai lámát nem fogadja Horst Köhler szövetségi államfő. A köztársasági elnök sajtóirodája időegyeztetési nehézségekre hivatkozva oszlatta el az esetleges találkozóra vonatkozó találgatásokat.

E héten már a német diplomácia vezetője, Frank-Walter Steinmeier is bejelentette, hogy nem tervez találkozót a tibeti vallási vezetővel. Döntése miatt mind kormánypárti, mind ellenzéki körökből kapott bírálatot a külügyminiszter. A politikus jelezte, hogy pártjából az SPD-ből, akárcsak a CDU-ból és a Zöldek soraiból is többen folytatnak majd eszmecserét a 4 napos látogatásra érkező Dalai lámával.

Berlini megfigyelők Köhler és Steinmeier hűvös, elutasító magatartását arra vezetik vissza, hogy tavaly ősszel hetekre megromlott Kína és Németország viszonya, miután Angela Merkel nem hivatalosan, ám kancellári hivatalában fogadta a Dalai lámát, a tibeti emberjogi harc békés vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!