Nagyvilág

2008.05.25. 19:17

12 embert ítéltek halálra Algériában

<p>Algária - Egy algériai bíróság halálra ítélt 12 embert vasárnap, mert a vádak szerint iszlamista terrorista csoport tagjai voltak - közölte az AFP. Az észak-afrikai országban ugyanakkor másfél évtizede nem végeztek ki senkit.</p>

Az algériai bíróság szerint a 12 férfi egy iszlamista terrorcsoport tagjaiként gyilkosságokat, emberrablásokat követett el, és robbantásos merényletre készült. A 13. vádlott 20 évet kapott, mert kapcsolatban állt a szélsőséges szervezettel. Ezzel már 175 ember ül siralomházban a terrorizmus elleni harc jegyében. Halálos ítéletet ugyanakkor 1993 óta nem hajtottak végre az észak-afrikai országban.

A kilencvenes évek elején a választásokat egy iszlamista párt nyerte meg, de a hadsereg és a kormánypártok megakadályozták, hogy hatalomra jussanak. Ezzel azonban kegyetlen öldöklés vette kezdetét, amelyben 160 ezer ember halt meg tíz év alatt. Főként Abdelaziz Buteflika elnök amnesztiarendeletének köszönhetően azonban az iszlamisták többsége letette a fegyvert, a megmaradó csoportokat pedig a hadsereg fölszámolta.

Az elmúlt években azonban új erőre kapott a szélsőséges mozgalom, amely az al-Kaida nemzetközi szervezethez csatlakozva egyre több merényletet hajt végre Algériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!