Nagyvilág

2008.04.17. 09:20

Olimpia-Tibet: Ellen-fáklya Indiában

<p>Mintegy ezer tüntető indult útnak csütörtökön egy fáklyával Újdelhiben, megelőzve az olimpiai láng váltófutását az indiai fővárosban. A fáklyát egyébként rövidített útvonalon viszik körbe, olyan szigorú biztonsági intézkedések mellett, hogy még azt sem tudni, hány órakor kezdődik a ceremónia</p>

A tibetieket korábban békés tiltakozásra szólította fel indiai száműzetésben élő kormányuk.

A tibetiek menetét buddhista szerzetesek vezetik, és helyi támogatók kísérik. Mahatma Gandhi mauzóleumától indultak a fáklyával, ami a csoport szerint a szabad Tibetet szimbolizálja. Szemtanúk szerint a tiltakozók szabad Tibetet követelő szlogeneket skandáltak.

Az indiai száműzetésben élő tibeti kormány békés tiltakozásra kérte a tüntetőket. A kormányszóvivő azt mondta, India évek óta jó házigazdája a tibetieknek, ezért nem szabad kellemetlen helyzetbe hozniuk azzal, hogy erőszakba fordulnak a tüntetések.

Az indiai főváros egy részét elbarikádozta a rendőrség, hogy az olimpiai fáklya 2,3 kilométeresre rövidített útvonalát biztosítsák. Az esemény kezdésének időpontja titkos, de az AFP francia hírügynökség úgy tudja, helyi idő szerint délután négy óra körül kezdődik majd. A fáklyával futókat 16 ezer indiai fegyveres fogja őrizni a gyakorlatilag megbénított városközpontban.

Indiában van a száműzetésben élő tibeti kormány székhelye, és itt él vallási vezetőjük, a dalai láma is. A dél-ázsiai országban több mint százezer tibeti él.

A láng útja: Olimpiai láng - Pakisztán 2008.04.17.Eldugták San Franciscóban az olimpiai lángot 2008.04.10.Olimpiai láng Párizsban 2008.04.08.OLIMPIA-TIBET: Letartóztatások Londonban 2008.04.06.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!