Nagyvilág

2008.04.10. 21:45

Nem rendeznek nemzetközi fáklya-ceremóniát a 2010-es Téli Olimpia előtt

<p>A 2010-es kanadai Téli Játékok szervezőinek csütörtöki bejelentése alapján az olimpiai lánggal kapcsolatos döntésüknek nincs köze azokhoz a nemzetközi tiltakozó akciókhoz, amelyek jelenleg a nyári pekingi Játékokat megelőző nemzetközi fáklya-ceremóniát kísérik.<BR /></p>

A 2010-es Téli Játékokat szervező bizottság vezérigazgatója, John Furlong a NOB pekingi üléséről nyilatkozva azt mondta: egyáltalán nem terveztek semmiféle nemzetközi fáklya-ceremóniát a téli olimpia kapcsán. Szándékaik alapján a két és fél év múlva, Vancouverben esedékes rendezvényre az olimpiai lángot a görögországi Olümpiából egyenesen Kanadába szállítják majd. A lángot ezután kizárólag az országon belül, 100 napon át, 12 ezer fáklyavivő szállítja majd az észak-amerikai állam területén át.

A NOB tagjai egyébként várhatóan április 11-én vitatják meg, hogy a 2010-es Játékokat követően, a jövőbeli olimpiákat megelőzően egyáltalán rendezzenek-e nemzetközi fáklya-ceremóniát.

Ennek ötlete egyébként a náci Németország propaganda-gépezetétől származik. A fáklya-ceremóniát először az 1936-os berlini olimpia rendezték meg Európában, hogy ezzel is a hitleri-birodalom nemzetközi nagyságát szimbolizálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!