Nagyvilág

2008.04.14. 10:19

Kolerajárvány Vietnámban

<p>Több mint 130 embert fertőzött meg a legújabb kolerajárvány Vietnámban. Összesen több mint 1300 ember került kórházba akut hasmenéssel.</p>

A hétvégi rendkívüli tanácskozás után a kommunista ázsiai országban ezen a héten kezd egy hónapos köztisztasági programba a kormány. Ez a harmadik kolerajárvány az országban október óta.

Március eleje óta 1335 esetben jelentettek heveny hasmenést Vietnámban, közülük 136 betegnél állapították meg a kolerafertőzést - derül ki a kormány internetes oldaláról. A járvány október óta harmadszor tört ki az országban, de eddig egyetlen halálos esetről sem számoltak be.

A fertőzés terjedésében nagy szerepe van Vietnám észak-déli vasútvonalának, a vonatok többsége nem felel meg ugyanis az alapvető higiéniai követelményeknek, például nincs elég szemetes és koszosak a vécék. A nedves piacok, a nem megfelelően tisztított edények és evőeszközök az útszáli éttermekben, a fertőzött trágya és öntözővíz, de még a tavak is részei a betegségnek kedvező körülményeknek.

Hanoiban legkevesebb 44 kolerás esetet jelentettek, ezért a hatóságok megtisztítanak 31 tavat, amikbe gyakran kerül szennyvíz. Az egyik tó partján több éttermet és bódét is bezártak, miután hat, a közelben élő embernél állapították meg a betegséget. A fertőzés ellen itt védőoltást kapott kétezer lakos.

A kormány egy hónapos információs kampányában arra tanítják majd az embereket, hogy vécéhasználat és a szemét kivitele után mossanak kezet, tartsák tisztán a konyhákat, főzzék meg jól az ételt, forralják fel az ivóvizet és kerüljék a nem biztonságos útmenti éttermeket.

A kolera heveny bélrendszeri fertőzéssel jár. A betegséget okozó baktériummal fertőzött vízzel vagy étellel terjed. Hasmenést és kiszáradást okoz, súlyos esetben veseelégtelenség léphet fel, és ha nem kezelik, halálos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!