Nagyvilág

2008.04.23. 21:14

Idős kora és betegsége sem menti fel a felelősségrevonás alól Zentai Károlyt

<p>Ausztrália - Az ausztrál legfőbb ügyész hozza meg a végleges döntést a gyilkossággal vádolt Charles Zentai kiadatása ügyében, miután az ausztrál legfelsőbb bíróság elutasította szerdán a kiadatással kapcsolatos fellebbezést.</p>

Az idős férfi idén betölti 86. évét, és megviselte egészségét az ügy, de ettől még felelősségre vonhatják - hangzott el szerda este az RTL Híradóban.

Zentai Károly a vád szerint 1944 novemberében meggyilkolt itthon egy zsidó származású fiatalembert. A férfi korábban azt nyilatkozta egy ausztrál tévének, hogy aznap nem volt Budapesten.

Az idős ember fia több mint három éve nyomoz, és gyűjti az apja ártatlanságát igazoló bizonyítékokat. Ernie Steiner most tért haza Magyarországról, és azt állítja: talált egy tanút és több dokumentumot, amelyekkel igazolni tudná, hogy az apja nem bűnös. Telefonon azt is mondta az RTL Híradónak: apja nehezen tudja megvédeni magát Ausztráliában, de lehetőségük van arra, hogy az összegyűjtött bizonyítékokat eljuttassák az igazságügyi miniszternek és a legfőbb ügyésznek.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdai döntése azt jelenti, hogy az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt idős férfi elvileg kiadható a magyar hatóságnak. Az ausztrál legfőbb ügyész döntésére azonban akár hónapokat is várni kell még.

Ács Tibor, a katonai ügyészség szóvivője az RTL Híradónak azt mondta: csak enyhítő körülményként tudnák értékelni az esetleges büntetés kiszabásánál, hogy Charles Zentai idős és beteg. Az idős kor nem olyan körülmény, amely miatt a bíróság mellőzné az ítélet kiszabását - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!