Nagyvilág

2008.04.12. 09:08

Házkutatás a brüsszeli szcientológiai központban

<p>Brüsszel - Házkutatás tartottak a rendőrök pénteken a belgiumi szcientológiai egyház brüsszeli központjában. A brüsszel ügyészség annyit közölt, hogy pénzügyi csalás és hamisítás miatt folyik nyomozás.</p>

A belga sajtó szerint a rendőrök komputereket és a könyveléssel kapcsolatos dokumentumokat vittek el, majd lepecsételték a bejáratokat. A szicientológiai egyház közleménye szerint alapvető jogaikat sértették meg erőszakkal a hatóságok, amikor házkutatást tartottak.

A modern filozófiának nevezett szcientológiai "tanítások" alapját L. Ron Hubbard fektette le 1952-ben. A "tanítás" 1953-tól fokozatosan átalakult egy "gyakorlati vallás" felé.

Régóta hangoztatott vád a szervezet ellen, hogy Hubbard többször is tett olyan kijelentéseket, amelyek szerint a vallásalapítás jó anyagi befektetés. Ezek közül az egyik legismertebb az 1940-es évek végén egy New Jersey-i sci-fi író találkozón hangzott el: "Szavanként egy pennyért írni nevetséges. Ha valaki igazán szeretne egymillió dollárt keresni, annak a legjobb módja, hogy alapítsa meg a saját vallását."

Nem sokkal ezután Hubbard megírta Dianetics: The Modern Science of Mental Health (Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya) című művét, melyet a szcientológia alapkönyvének tartanak. Később az egyházakra vontakozó amerikai adókedvezményeket kihasználva megalapította a Szcientológiai Egyházat.

Ma a szcientológia legfőbb képviselője a Nemzetközi Szcientológia Egyház (Church of Scientology International). Kritikusai szerint az egyház egyben üzleti szervezet is. Németországban például a mai napig nem működhet egyházként a szcientológia: egy korábbi bírósági határozat értelmében ott üzleti vállalkozásnak minősül, vagyis adóznia kell.

A szcientológiai egyház az írásait érvéként használó bírálók ellen gyakran úgy lép fel, hogy szerzői jogi pereket indít ellenük. Az egyház kritikusai szerint Hubbard többször is arra buzdította híveit, hogy a pereket elrettentésre, zaklatásra használják fel, ezzel elvéve a kritikusok kedvét a támadásoktól. A szervezet néha "erős eladási" technikákat alkalmaz arra, hogy tagjaitól adományokat kapjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!