Nagyvilág

2008.04.05. 11:30

Fokozott átnevelési kampánnyal fenyegeti a tibeti szerzeteseket Kína

<p>A kínai hatóságok szombaton arra szólították fel a tibeti buddhista szerzeteseket, hogy váljanak kínai hazafiakká.</p>

A kínai állami napilap, a "Tibet Daily" közlése szerint Kína kommunista vezetőit ugyanis rendkívül felbosszantotta, hogy a tibetiek az utóbbi napokban újabb tüntetéseket tartottak a pekingi vezetés ellen.

A "Radio Free Asia" és a különböző tibeti aktivista csoportok híradásai alapján a kínai hatóságok csütörtökön a Szecsuán tartományban tartott demonstrációkat ismét erőszakosan verték le, megölve legalább 8 buddhista szerzetest.

Az újabb tüntetéseken a buddhista szerzetesek a kínai hatóságok úgynevezett átnevelő-programja ellen tiltakoztak. De a tibetieken kívül a Xinjiang tartományban élő muzulmán újgúrok is újabb demonstrációkat tartottak a kínai hatalom elnyomó politikája ellen.

Az AFP francia hírügynökség szerint az újabb tibeti tüntetésekre válaszul a kínai hatóságok szombaton bejelentették: fokozzák a tibetiek nemzetközileg vitatott átnevelési kényszerprogramját, hogy ennek eredményeképp kínai hazafiakká képezzék a buddhista szerzeteseket.

Az átnevelés egyébként a kínaiak régóta bevett taktikája a tibetiek ellen. A "képzéssel" főként azt akarják elérni, hogy a buddhista szerzetesek ne tekintsék többé vallási vezetőjüknek a Dalai lámát.

A nyári olimpiai játékokhoz közeledve Kínában a remélt javulás helyett, folyamatosan csak romlik az emberi jogok biztosításának helyzete. Így Pekingben a héten börtönbüntetésre ítélték az ország egyik legismertebb emberi jogi aktivistáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!