Nagyvilág

2008.04.05. 18:02

Bush Szocsiban

<p>A Fekete-tenger partján lévő Szocsiba érkezett az amerikai elnök. George W. Bush Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytat megbeszéléseket többek között az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszerről.</p>

A Fehér Ház nem vár áttörést az oroszok álláspontjában.

A két csúcsvezető valószínűleg most találkozik ebben a formában utoljára, hiszen Vlagyimir Putyin elnöki megbízatása májusban véget ér. A megbeszéléseken, amelyeket a Fekete-tenger partján lévő orosz elnöki rezidenciában tartanak, Putyin utódja a megválasztott államfő, Dmitrij Medvegyev is részt vesz. A központi téma várhatóan a Kelet-Európába - Csehországba illetve Lengyelországba - tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer lesz, amelynek ötletét Oroszország ellenzi.

A Fehér Ház szóvivője, Dana Perino az Air Force One fedélzetén az elnökkel együtt utazó újságírók előtt leszögezte: nem számítanak egyezségre Putyin és Bush között az európai rakétavédelmi tervről a hét végén.

A megbeszélésekre a romániai NATO-csúcstalálkozó után kerül sor, ahol a szövetség - Moszkva aggodalmai ellenére - helyeselte az amerikai tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!