Nagyvilág

2008.04.29. 16:36

Börtönben az amstetteni vérfertőző

<p>A St. Pölten-i börtön parancsnokának keddi közlése szerint "jól töltötte az éjszakát" magánzárkájában a hetvenhárom éves Josef Fritzl. <DIA alt="Vérfertőzés Ausztriában 008.04.28." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/V_rfert__337_z_s_Ausztri_ban_008_04_28_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vérfertőzés Ausztriában 008.04.28." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="Pincében tartotta fogva lányát 2008.04.27." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Pinc_ben_tartotta_fogva_l_ny_t_2008_04_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Pincében tartotta fogva lányát 2008.04.27." src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;</DIA><A href="http://www.videonezo.hu/members.informacio/Elisabeth-Fritzl.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A férfit, akinek vasárnap ismertté vált példátlan vérfertőző kapcsolata megdöbbenést keltett Ausztriában és az egész világon, kedden reggel két orvos is megvizsgálta, egy pszichológus és egy pszichiáter. Mindketten azt állapították meg, hogy nem mutat öngyilkossági szándékot, nyugodt benyomást kelt és fizikailag jól van. A férfit saját biztonság érdekében különítették el a többi rabtól egy különben kétszemélyes cellában.

Fritzl feleségét, továbbá 42 éves lányát, Elisabethet és annak öt, Joseph Fritzltől származó gyermekét egy pszichiátriai klinikára szállították, ahol egy amstetteni illetékes keddi közlése szerint várhatólag "hetekig tartó" gondozásban részesülnek. "Együtt vannak és a körülményekhez képest a lehető legjobban" - mondta a város szociális szolgálatának illetékese, Heinz Lenze a sajtónak.
Továbbra is élet és halál között lebeg a hatodik, vérfertőzésből született gyermek, a 19 éves Kerstin, aki április 19-e óta kórházban van

Josef Fritzl a lánya által megszült hat - 5 és 19 év közötti - gyermeke közül hármat maga nevelt feleségével, aki a nyomozás eddigi állása szerint mit sem tudott születésük igazi körülményeiről. Fritzl azt állította, hogy lánya ismeretlen helyen tartózkodik, és ezeket a gyerekeket házuk küszöbére tette, mintegy rájuk bízva felnevelésüket - majd feleségével együtt örökbe fogadta és iskolába is járatta őket. A másik három azonban a földalatti tömlöcben élt születése óta, rettenetes körülmények között.

Heinz Lenze közölte a sajtóval, hogy amint lehetséges, a szociális szolgálat iskoláztatni szeretné a három tömlöcben nevelkedett, napvilágot most először látott, írástudatlan gyermeket.

Közben Alsó-Ausztriában, a szörnyűségek tartományában erősödik a kritika a hatóságokkal szemben. Kiderült ugyanis, hogy Josef Fritzl ellen a hetvenes években már folyt bírósági eljárás egy vadidegen nő megerőszakolása miatt, iratait azonban elő sem vették a gyámügyi hatóságok, amikor háromszor is azzal a mesével állt elő, hogy külföldi szektában élő lánya tette ajtaja elé gyermekeit, szüleire bízva nevelésüket.

A levelek azt bizonyítják, a férfi készült arra, hogy lányát, és unokáit felhozza a pincéből.  Elisabeth leveleiben az olvasható, hogy készült a hazaköltözésre,  a 19, 18 és az 5 éves gyermekével együtt. Erre az elkövetkező fél évben látott volna esélyt.

Információk szerint a férfi több ház tulajdonosa, camping és nyaraló is van a nevén. A rendőrség minden ingatlant átvizsgált, de nem találtak semmilyen nyomot, vagy további rejtekhelyeket.
A DNS tesztek eredményei közben bizonyították, hogy a férfi az apja a pincében nevelkedett gyerekekenek.

Meglepő a hatóságok számára is, hogy a pincében született és nevelkedett gyermekek fizikai állapota jó. Kérdéses, hogyan tudta a 73 éves férfi teljesen  titokban a megfelelő ellátást biztosítani számukra.

Még mindig kérdéses, hogyan tudta a férfi tökéletesen megvalósítani kettős életét 24 éven keresztül, eltitkolva felesége elől is. A nyomozás valószínűleg több hónapig fog tartani.


Ausztriában megbírságolják azt a szerkesztőséget, amely bemutatja a vasárnap kipattant vérfertőzési botrány áldozatainak fotóját - jelentette be kedden az osztrák igazságügyi miniszter. Maria Berger elmondta: a büntetés akár 20 ezer euró, azaz átszámítva ötmillió forint is lehet. "Most arra van szükség, hogy az áldozatokat békén hagyják"- fogalmazott.

Forrás: STOP / VOL / HVG / Független Hírügynökség


 A 73 éves Josef F. ügyvédje azt tanácsolta védencének, hogy ne beszéljen. "Már így is éppen eleget mondott"- nyilatkozta Rudolf Mayer.  Az ügyvéd véleménye szerint az eddig elmondottakat is alaposabban ellenőrizni kell.

Az ügyvéd elmondta, ingyen vállalta a férfi védelmét, mert minden olyan bűneset, amelynek pszichológiai okai vannak, érdekes. Az emberi lélek rendkívül sokoldalú, és mindenkinek lehet egy olyan oldala, amit talán még önmaga sem ismer. Azon feltevéseket, mely szerint a fokozott médiaérdeklődés miatt vállalta az ügyet, Mayer visszautasította. "Hamarosan nyugdíjba vonulok, nincs szükségem már arra, hogy így építsem a karrieremet" - mondta.


Új személyazonosságot kap az a 42 éves asszony és hat gyermeke, akit 24 éven át tartott fogva saját apja a család pincéjében. Az alsó-ausztriai hatóság azért döntött így, hogy segítse a sokat próbált emberek életének újrakezdését. A pszichológusok szerint évekig is eltarthat mire, a fogva tartottaknak sikerül földolgozniuk a történteket. Max Friedrich terapeuta, aki a nyolc évig fogva tartott Natascha Kampusht is kezelte azt mondta, hogy "öt-nyolc év kell a fölépüléshez." A rendőrség egyébként az egész Fritzl családnak fölajánlotta a névváltoztatás lehetőségét.

Közleményben fejezte ki aggodalmát szerdán az osztrák kancellár, aki szerint a vérfertőzési bűnügy súlyos károkat okozhat Ausztriának. Alfred Gusenbauer a kormányülés után kiadott nyilatkozatában azt írja, hogy az országról kialakult nemzetközi képet is károsították az Alsó-Ausztriában történt "szörnyűséges események".

"Nem fogadhatjuk el ezt, mert nincs Amstetten-ügy, ahogy nincs Ausztria-ügy sem, csak egyedi eset van"-írja a szociáldemokrata kormányfő.

Előzmények:

További cikkek:

  • Natascha Kampush ügy
  • Natascha: "Nem vagyok szabad"
  • Hibáztak a rendőrök az elrabolt osztrák lány ügyében
  • Az elrabló barátja látta egyszer a lányt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!