Nagyvilág

2008.04.12. 09:30

A Harry Potter írója a darfúri gyerekekért

<p>Szudán - Gyermekkönyvek írói, köztük a Harry Potter sorozat szerzője, J. K. Rowling, szombaton nyílt levélben szólították fel a világ politikai vezetőit, hogy tegyenek határozott lépéseket a darfúri gyerekek védelmében.</p>

15-en írták alá a levelet, J. K. Rowling mellett olyan ismert írók is mint Judy Blume és Cornelia Funke. A levelet azért most tették közzé, mert szombaton van a Világnap Darfúrért, amelyet emberi jogvédő szervezetek Amnesty International és a Human Rights Watch hírdettek meg.

Dárfúr egy régió Szudán nyugati részén, amely a Közép-afrikai Köztársasággal, Líbiával és Csáddal határos. Dárfúr 2003-ban véres konfliktus kezdődött, amelyben az iszlamista arabok uralta szudáni kormány áll szemben két fekete felkelő csoporttal, a Szudáni Felszabadító Hadsereggel (Sudan Liberation Army, SLA) és az Igazságosságért és az Egyenlőségért Mozgalommal (Justice and Equality Movement, Jem). A két mozgalom szerint a kormány súlyos jogsértéseket követ el a fekete afrikaiakkal szemben.

Kartúm bombázásokka válaszolt, és feltüntek a dzsandzsavík-nak (fegyveres, arab lovasok) nevezett paramilitáris alakulatok, amelyeket azóta is tömeggyikosságokkal, nemi erőszakkal, rablásokkal vádolnak világszerte. 2004 tavaszán több ezer ember halt meg, és százezrek kényszerültek elhagyni az otthonukat. A dzsandzsavík ekkor már a Csádban felállított menekülttáborokat is megtámadták.

2004. április 8-án a szembenálló felek fegyverszünetet kötöttek. Rajtuk kívül a megállapodást Csád és a nemzetközi közösség képviselői is szignálták. A fegyverszünet április tizenegyedikén lépett életbe, és mindkét oldalról többször megszegték. Dárfúrban a mai napig harcok zajlanak. A halottak számát 400 ezerre becsülik, és több mint 2 millió ember menekülni kényszerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!