Nagyvilág

2008.03.05. 08:59

Törpe kretének voltak az indonéziai "hobbitok"

<p>Az indonéziai "hobbitok" nem egy különálló emberi fajt képviseltek - mint sok tudós állítja -, hanem törpeséget okozó kretinizmusban szenvedtek.</p>

Ausztrál tudósok szerint ennek a népességnek a táplálékában olyan kevés volt a jód, hogy működésképtelen volt a pajzsmirigyük. A pajzsmirigy-elégtelenség pedig közismerten testi és szellemi visszamaradottságot okoz. (Veleszületett hypothyroidizmusnak hívják.)

A "hobbitok" 18 ezer éves maradványait négy éve találták az indonéziai Flores szigetén, és J.R.R. Tolkien meséjének kedves kis emberkéire utalva nevezték el őket így. Mindössze 1 méter magasak voltak, agyuk körülbelül akkora, mint a csimpánzoké. A felfedező ausztrál-indonéz csapat Homo floresiensisnek (floresi embereknek) nevezte el a törpe barlanglakókat, azt állítva, hogy külön emberi fajt képviseltek. Szerintük a floresi ember a történelem előtti Homo erectusnak volt a leszármazottja, s egy időben élt Flores szigetén a nagyobb agytérfogatú Homo sapiensszel.

Ebben a kérdésben ritka heves vita robbant ki az antropológusok között, amely odáig fajult, hogy a különböző iskolák képviselői akadályozták egymást a lelőhelyhez és a leletekhez való hozzáférésben.

Most egy ausztrál kutatócsoport azt írja a Proceedings of the Royal Society B brit tudományos folyóiratban, hogy a floresi "hobbitok" a Homo sapienshez tartoztak, de törpe kretinizmusban szenvedtek. Jól láthatók rajtuk a súlyos pajzsmirigy-elégtelenség klasszikus tünetei. A tudósok szerint ezek a barlanglakók a magzati fejlődés idején olyan kevés jódhoz jutottak, hogy nem alakult ki működőképes pajzsmirigyük. Emiatt nemcsak testméretben, hanem szellemileg és mozgásukban is súlyosan visszamaradottaknak kellett lenniük.

Az indonéziai "hobbitokról" korábban más tudósok is állították, hogy törpe kretinizmus miatt voltak kicsik, de azok a szakemberek evolúciós érvekkel támasztották alá állításukat. Az új teória az első, amely környezeti hatásokkal magyarázza a "hobbitok" törpeségét.

A kutatók a helyi folklórban is találtak bizonyítékot. A Flores belsejében élő Nage nép meséiben szerepel egy ősi nép, amelyet "ebu gogóknak" neveznek. Azt tartják róluk, hogy barlangokban laktak, alacsony termetűek, pocakosak, esetlen mozgásúak és ostobák voltak, lopták az ennivalót, nem tudtak főzni és rendesen beszélni. Ez mind illik a kretinizmusra - mutatnak rá az ausztrál tudósok.

  • Tutanhamon nem fekete volt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!