Nagyvilág

2008.03.27. 16:04

Továbbra sem lesz halálbüntetés Ukrajnában

<p>Kijev – A Legfelsőbb Tanács minapi ülésszakán a képviselők nagy többsége elvetette a halálbüntetés visszaállítására vonatkozó törvénytervezetet.</p>

A 1048 szám alatt benyújtott határozati javaslatra csupán 49 honatya szavazottjóváhagyólag az elfogadáshoz szükséges 226-ból.

Ukrajnában hivatalosan 2000 februárjában törölték el a halálbüntetést, s jelenleg ez a büntetés nem szerepel az Ukrán Büntető Törvénykönyvben. A legsúlyosabb büntetés visszaállítására 2007 novemberében nyújtott be törvénymódosítási javaslatot Petro Szimonenko és Olekszandr Holub.

A kommunisták a kirívó súlyosságú bűntények – pl. tömb ember ellen elkövetett emberölés, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, tömeggyilkosság, bérgyilkosság stb. – minden kétséget kizáróan bizonyított elkövetése esetében látták volna helyénvalónak a kivégzés intézményének visszaállítását.

Ukrajna 2007 októberében, tehát még az UKP tervezetének beterjesztését megelőzően ahhoz az EU-nyilatkozathoz, amely ismételten felszólítja a világ országait a halálbüntetés eltörlésére.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!