Nagyvilág

2008.03.21. 11:36

TIBET: a Dalai Lámával talákozott az amerikai képviselőház elnöke

<p>Több ezer tibeti köszöntötte pénteken az amerikai képviselőház elnökét az indiai Daramsalában, ahol a száműzetésben élő Dalai Lámával találkozott.</p>

Nancy Pelosi elítélte a tibeti tiltakozások kínai leverését, és felszólította a világ szabadságszerető népeit a kínai elnyomás elleni tiltakozásra. A kínai hadsereg több ezer katonát vezényelt Tibetbe, miközben kitiltja a külföldi újságírókat a területről, és több internetes oldalnak is megtiltotta videofelvételek nyilvánosságra hozását.

"Ha szabadságszerető emberként nem szólalunk fel a tibeti elnyomás ellen, akkor nem lesz többé morális alapunk az emberi jogokról beszélni" - közölte Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, aki egy kongresszusi küldöttség élén érkezett az indiai Daramsalába. Ő a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki a tibeti zavargások kitörése óta a Dalai Lámával találkozott. Az utat még a tiltakozások előtt leszervezték.

Pelosi az összegyűlt többezres tömeg előtt közölte, hogy a világnak tudnia kell, hogy mi történik Tibetben, és útjával is igyekszik rávilágítani az igazságra.

Az amerikai képviselőház elnöke tavaly októberben a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Kongresszus Arany Medálját adta át a Dalai Lámának, éles tiltakozást váltva ki a kínai vezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!