Nagyvilág

2008.03.16. 17:17

Többen bojkottálnák a játékokat Tibet miatt

<p>Több élsportoló a pekingi olimpiai játékok bojkottját fontolgatja a tibeti helyzet miatt - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság német alelnöke, Thomas Bach a Bild am Sonntag című német lapnak.</p>

A Belgium fővárosában tartott vasárnapi tüntetésen a szónokok felszólították a nyugati országokat, hogy távollétükkel tüntessenek a kínai uralom ellen. Francia politikusok véleménye megoszlik, a dalai láma viszont határozottan ellenzi a bojkottot.

A Bild am Sonntag vasárnapi számában megjelent nyilatkozata szerint Bach azt javasolta a sportolóknak, vegyenek részt az olimpián. A lap több német sportolót is idéz, akik azt mondják, gondolkoznak rajta, hogy részt vegyenek-e az augusztusi játékokon Pekingben.

Jean-Luc Rouge francia sportvezetőhöz hasonlóan Bach is az 1980-as moszkvai játékok amerikai bojkottjához hasonlította a jelenlegi esetet, amikor az Egyesült Államok Afganisztán szovjet megszállása ellen tiltakozott.

A francia politikusoknak egyelőre nincs egységes álláspontjuk. Egy korábbi francia képviselő azt mondta, Franciaországnak bojkottálnia kéne a pekingi olimpiát, hogy ezzel tiltakozzon a kínai politika ellen, különösen a Tibettel kapcsolatos rendelkezések ellen. Egy másik francia politikus szerint azonban Franciaország nem támogatja a bojkottot.

A dalai láma vasárnapi beszédében elítélte Kína "terroruralmát", és "kulturális népirtásnak" nevezte azt, amit a kínai hatóságok Tibetben folytatnak.

A száműzetésben élő tibeti vallási vezető ugyanakkor azt mondta, nem támogatja a pekingi olimpia bojkottját. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszke lehessen a játékok megrendezésére", mondta a dalai láma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!