Nagyvilág

2008.03.14. 12:31

Koszovó: Incidensek Mitrovicában - a rohamrendőröket nem vetették be

<p>Áttörték a rendőrkordont, benyomultak a bíróság épületébe, majd kitűzték a szerb zászlót az elégedetlenkedő szerb alkalmazottak péntek reggel Kosovska Mitrovicában. <BR /></p>

Sem a koszovói rendőrségi szolgálat, sem pedig az épület őrzésével megbízott ENSZ-rendőrség tagjai nem alkalmaztak erőszakot a szerb tiltakozókkal szemben.

A Kosovska Mitrovica-i bíróság épülete elé rohamrendőröket vezényeltek, de nem vetették be őket. Az UNMIK nemzetközi rendőralakulatai sem reagáltak a tiltakozók erőszakos fellépésére.

A város szerb közalkalmazottai már három hete tiltakoznak, követelik, hogy vegyék vissza őket munkahelyükre. Szerb források szerint 1999-ig, az UNMIK és a KFOR érkezéséig mintegy kétszáz szerb dolgozott Mitrovicában az igazságszolgáltatásban. Akkor valamennyiüket eltávolították a munkahelyükről. Most azonban elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezt az igazságtalanságot orvosolják.

Tüntetések voltak Gracsanicában is. Több ezren vonultak fel tegnap, hogy támogatásukról biztosítsák a szerb nemzetiségű rendőröket, akiket azért fenyeget felmondás, mert megtagadták az engedelmességet albán nemzetiségű feletteseiknek, és csak a nemzetközi rendőrség parancsnokait fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!