Nagyvilág

2008.03.09. 14:59

Új kormánya van Pakisztánnak - megegyeztek a parlamenti pártok

<p>Megkötötte a koalíciós megállapodást a két fő ellenzéki tömörülés Pakisztánban vasárnap.</p>

A decemberben megölt Benazir Bhutto pártjának vezetője, az elhunyt politikusnő férje Asif Al Zardari és Navaz Sharif a PML-N tömörülés vezetője az egyezséget bejelentő sajtótájékoztatójukon sürgették, hogy az elnök Pervez Musarraf késedelem nélkül hívja össze az ászai ország parlamentjét.

Musharraf pénteken tagadta, hogy késleltetné a parlament összehívását, és azt mondta, hogy 10 napon belül összeülhet az eddigi ellenzék vezette törvényhozás. Szombaton pedig arra szólította fel a leendő kormányt, hogy a politikai viták helyett helyezze a hangsúlyt a jó kormányzásra, a gazdaság fejlesztésére, a békére és rendre.

A Február 18-i általános választáson Bhutto Pakisztáni Néppártja és a Navaz Sharif vezette PML-N tömörülés fölényes győzelmet aratott Musharraf és szövetségesei felett. Az ellenzék azonban egyelőre még nem döntötte el, hogy mit kezdjen a hatalmat 1999-ben katonai puccsal megszerzett államfővel. A kilenc éve leváltott Sharif most távozásra szólította fel Musharrafot, a mérsékeltebb Bhutto-párt azonban egyelőre nem tervezi az elnök elmozdítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!