Nagyvilág

2008.03.13. 10:09

Influenza - pánik Hong Kong-ban

<p>A Hong Kong-i egészségügyi hatóságok csütörtökön két hétre bezárták az óvodákat és az általános iskolákat, miután meghalt négy, influenzával fertőzött gyerek.</p>

Ez az első alkalom a majdnem háromszáz életet követelő 2003-as SARS-járvány óta, hogy egészségügyi okokból szünetel a tanítás a városban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint csak sima influenzáról van szó, és nem madárinfluenza, vagy SARS-vírus okozza a megbetegedéseket.

Hong Kong egészségügyi minisztere elmondta, hogy az iskolabezárást elővigyázatosságból, a lakosok megnyugtatására rendelték el, annak ellenére, hogy még nem áll rendelkezésükre minden adat a városban terjedő vírusról. A március 28-ig tartó kényszerszünet több mint félmillió gyereket érint.

Hong Kong kormányzatát a 2003-as SARS-járvány kitörésekor sokat támadták, amiért nem lépett fel elég gyorsan és hatékonyan a járvány megakadályozására. Akkor majdnem háromszáz ember halt bele a betegségbe. Sokan az akkori járvány megismétlődésétől tartottak, de a hatóságok szerint most csak sima influenza-járványról van szó.

A WHO közlése szerint a kormányzat nem reagálta túl a dolgot, emlékeztetve arra, hogy a város szinte teljesen megbénult a SARS-járvány idején, aminek emléke mindig elevenen él a Hong Kong-iakban. A város nem értesítette hivatalosan a WHO-t a járványról, azt ugyanis csak akkor kellene megtenni, ha a világ lakosságát is fenyegető járvány törne ki. A WHO jelezte, hogy figyelik az eseményeket.

  • Rejtélyes influenza Hong Kongban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!