Nagyvilág

2008.03.07. 14:55

Drágán étkeztetik a brit rendőrségi fogdák lakóit

<p>Anglia - A rendőrségi fogdák "lakóinak" étkezésére legalább hússzor annyit költenek, mint az iskolás gyerekek táplálására - derült ki az Egyesült Királyságban, miután az igazságügy-miniszter elismerte: a fogdákban naponta 12 fontot (mintegy 4200 forint) költenek az előzetesben lévők étkeztetésére.</p>

Jack Straw hozzátette: a börtönökben viszont napi 2 fontból (kb. 700 forint) oldják meg a rabokélelmezését. Az iskolákban mindössze fél font (kevesebb, mint 180 forint) jut a gyerekekebédjére.

Az egyik civil érdekvédő szervezet elfogadhatatlannak tartja ezt a gyakorlatot. Az Adófizetők Szövetségét, amely alacsonyabb adókért harcol, leginkább az aggasztja, hogy a gyerekekre kevés pénz jut. Az ellenzéki konzervatívok egyik képviselője sokkolónak nevezte az adatokat. Andrew Rosindell azt mondta: "elfogadhatatlan, hogy a rabok négyszer drágább ételt kapjanak, mint a kórházakban fekvők". Úgy vélte: a betegek igen csak idegesek lesznek, ha megismerik a számokat.

Az igazságügyi miniszter szerint a börtönökben egyébként azért kerül kevesebbe az étkeztetés, mert sokkal kiszámíthatóbb, hogy miből mennyi kell. A fogdáknál viszont sosem lehet előre tudni, hogy hány embert hoznak be. A tárca szóvivője pedig azt mondta: már tárgyalnak a rendőrséggel a költségcsökkentésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!