Nagyvilág

2008.03.24. 11:52

Csehek kerültek életveszélybe a Kárpátokban

<p>Kárpátalja – Komoly fagyási sérülésekkel mentettek ki a Máramarosi-havasok kárpátaljai térségéből hét cseh turistát.</p>

A csehek szombaton kerültek bajba, miközben megpróbálták megmászni a Kárpátalja és Románia határán magasodó, 1936 méteres Pop Ivan csúcsot.

A mostohává váló időjárási körülmények következtében azonban kénytelenek voltak visszafordulni, s a sűrű ködben eltévedtek. A társaság egyik nőtagja ekkorra teljesen átfagyott, s a kihűlés jelei mutatkoztak rajta.

A csoport két tagjának sikerült elvergődnie az egyik határőrsre, ahonnan telefonon riasztották a hegyimentőket. A bajba jutottak felkutatásra 17 mentőcsapat indult útnak. Időközben a csoport egy harmadik tagjának szintén sikerült eljutnia a határőrsre, őt a határőrség egyik járművével azonnal kórházba szállították.

A keresőegységek sötétedésig nem bukkantak rá a hegyoldalon maradt négy cseh turistára.

Annak ellenére, hogy egész éjszaka folytatták a kutatást, csak másnap, azaz vasárnap délelőtt 10 óra 45 perckor találtak rá a kis csapatra, amelynek tagjai rendkívül rossz állapotban voltak. Egyikük, egy 17 éves lány harmadfokú fagyási sérüléseket szenvedett, míg három tárán szintén súlyos nyomokat hagyott az éjszakai hideg.

A sérülteket az Ivano-Frankivszk Megyei Kórházban ápolják.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!