Nagyvilág

2008.03.04. 17:25

Bűnvádi vizsgálat a román kormányfő ellen

<p>Hivatali visszaélés gyanúja miatt bűnvádi feljelentést tesz a román miniszterelnök ellen egy ellenzéki párt.</p>

Ezt a panasztevő Demokrata-Liberális Párt jelentette be kedd délután. A bejelentés szerint a szervezet a regisztrációs adó kapcsán a Legfelsőbb Ügyészségnél jelenti fel Calin Popescu Tariceanut.

A párt azt kifogásolja, hogy a miniszterelnök figyelmen kívül hagyta az általuk kezdeményezett és két hete elfogadott egyszerű indítványt, amellyel a regisztrációs adó eltörlését és az eddig befizetett összegek visszafizetését kérik, ezt pedig hivatali visszaélésnek minősítik.

A bizalmatlanságival ellentétben az egyszerű indítvány elfogadásakor a kormánynak nem kell lemondania, azonban figyelembe kell vennie a dokumentumban megfogalmazott kifogásokat. Az indítványban a regisztrációs adó eltörlését és a befizetett összegek visszafizetését szavazták meg, a kormány azonban továbbra sem mondott le ezen adónemről, hanem egy harmadik változatról egyeztet az Európa Bizottsággal.

A panasztevők összeférhetetlenségre is felhívják a figyelmet: Tariceanu ugyanis tiszteletbeli elnöke a Gépkocsigyártók és Tulajdonosok Országos Egyesületének.

"Gazdasági elemzések szerint ez a szervezet hasznot húz a regisztrációs adót illető törvény alkalmazásából, miközben az állam sorra veszíti el az összegének visszatérítésére, magánszemélyek által indított pereket" - állítja a bűnvádi kivizsgálást kezdeményező párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!