Nagyvilág

2008.02.26. 10:09

Vita Obama turbános képéről

<p>Egyre inkább elmérgesedik a vita a demokraták elnökjelöltségéért induló Barack Obama és Hillary Clinton között.</p>

A legújabb vádaskodásra az adott okot, hogy az interneten megjelent egy fénykép, amelyen Obama hagyományos afrikai öltözetben látható 2006-os, kenyai látogatása alatt - írja a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán kedden. Obama tábora szerint Clintonék le akarják járatni a szenátort azzal, hogy előrukkoltak a fotóval. Clinton kampánycsapata ugyanakkor tagadja, hogy ők tették volna közzé a képet.

A hétfőn megjelent fotónObama fehér ruhában és fehér turbánban látható, amelyet Kenya északkeleti részén a helyiek ajándékoztak neki 2006-os látogatása során. Obama kampányfőnöke szerint sértő és félelemkeltő Clintonék kampánya. Az egykori first lady kampányfőnöke azt mondta, hogy Obamáék szégyellhetik magukat, ha szerintük a fotó megosztja a szavazókat.

Az egykori first lady korábban azzal is vádolta ellenfelét, hogy "külpolitikai útmutatóra" lenne szüksége, annyira nincs tapasztalata. Egy másik alkalommal pedig azt mondta, Obama a másik nagy párt, a republikánusok taktikáit használja a first lady egészségügyi és kereskedelmi nézeteinek bírálatára. Clinton kampánycsapatától egyszer már kirúgtak egy önkéntest, mert azt a téves információt terjesztette, hogy Obama muzulmán vallású.

A demokrata jelöltségért folyó versenyben két fontos előválasztás is lesz a jövő héten. Elemzők szerint ha Clinton ezeket nem nyeri meg, elbúcsúzhat az elnökjelöltségtől. A texasi és ohiói voksolások előtt kedden televíziós vitát tartanak.

Obama a CNN felmérése szerint most először vezet Texasban. Az illinois-i szenátor 50 százalékon áll, míg Hillary Clinton 46 százalékos támogatottságra számíthat az államban. Obama egyébként 11 egymást követő győzelemmel a háta mögött jelenleg a demokraták fő esélyesének számít.

A március 4-i voksolásokonOhio államban 141, Texasban pedig 193 küldött szavazata a tét. Clinton az eddigi fordulók eredményeként 1275 küldött szavazatára számíthat, Obama pedig már 1374 delegáltat állított maga mellé. Az elnökjelöltséghez 2025 szavazatra van szükség a demokratáknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!