Nagyvilág

2008.02.27. 11:23

Minden idők legnagyobb tengeri szörnyét találták meg az Északi-sark közelében

<p>Norvég tudósok bejelentették, hogy olyan óriási őskori tengeri hüllő maradványait ásták elő, amilyent még sehol sem találtak a Földön, adta hírül szerdán a BBC brit közszolgálati tv internetes oldala. Az állat 15 méter hosszú volt, olyan erős állkapcsokkal, hogy könnyedén fel tudott volna kapni és kettéharapni egy kisebb gépkocsit. <BR /></p>

A hüllőt rekorder méretei miatt Szörnynek keresztelték el a norvég kutatók. Szerintük a Szörny 20 százalékkal múlja felül az eddigi legnagyobb ismert tengeri hüllőt, az Ausztráliában talált Kronosaurust.

A norvégiai Szörnynek csepp alakú áramvonalas testén két pár egyenként három méter hosszú úszóláb volt. Az állat a plioszauruszok közé tartozott, amelyek nyakuk rövidségében tértek el a pleiszoszauruszoktól. A Jura időszakban, a dinoszauruszok korában éltek.

A Szörnyet 2006-ban találták meg a Norvégiához tartozó Spitzbergen-szigeten, 2007 augusztusában ásták ki. Ehhez a kutatóknak több száz tonna követ kellett kézzel elhordaniuk, jeges szélben, ködben, esőben, fagyban, miközben jegesmedvék leselkedtek rájuk.

A csontleletek előzetes elemzése alapján felételezik, hogy egy eddig ismeretlen fajról van szó. Ugyanazon a helyen találtak még egy ugyanilyen plioszaurusz, de azt még nem ásták ki. Eddig előbukkant csontjai alapján azt felételezik, hogy ugyanolyan óriási az is, mint a Szörny.

Norvégia legészakibb területén Svalbard-szigetvilágban, más néven a Spitzbergákon - amelyhez a Spitsbergen-sziget is tartozik -, a norvég tudósok már 40 tengeri őshüllő maradványait találták meg.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!