Nagyvilág

2008.02.29. 08:56

Megnyílt Peking új repülőtere

<p>A pekingi repülőtér 3-as termináljára helyi idő szerint péntek reggel 9 órakor - magyar idő szerint hajnali 2-kor -szállt le az első gép, egy belföldi járat.</p>

Pénteken öt légitársaság, köztük két külföldi, a British Airways és az ausztrál Quantas gépei érkeznek az alig négy év alatt felépült új reptérre. A terminál március végétől működik majd teljes kapacitással.

A harmadik terminálra égető szüksége volt a kínai fővárosnak, hiszen nemcsak a nyári olimpia miatt megnövekvő utasforgalmat kell majd ellátnia, de eddigi reptéri kapacitását is teljesen kimerítette már. A két terminálon tavaly 48 millió utas fordult meg, bár azok "összteljesítményét" alig 35 millióra tervezték. Mostantól 70 millió utasnál is többet tudnak fogadni.

Az új repülőtér 2,7 milliárd dollárba - 480 milliárd forintba - került. A főépület három és fél kilométer hosszú, alapterülete pedig 170 futballpályáénak felel meg. Több mint 50 ezer munkás dolgozott az építkezésen 2004 tavasza óta. A munkálatok során - hivatalos adatok szerint - három építőmunkás vesztette életét. Az új reptér miatt kilenc falu több mint 10 ezer lakosát kellett elköltöztetni és a települések helyét beépíteni.

Kína polgári repülésének forgalma csak tavaly 16 százalékkal nőtt, és ennek üteme alig lassul a következő években - vélik a szakemberek. Éppen ezért 2020-ig Kínában legkevesebb 100 új repülőteret akarnak építeni, összesen több mint 60 milliárd dollárért.

Közben folynak más építkezések is még az olimpiával kapcsolatban. A pekingi nagy Olimpiai Stadiont áprilisban adják át, a felújított és kibővített helyi vasút- és metróhálózat pedig júniusra készül el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!