Nagyvilág

2008.02.21. 22:17

Lángokban a belgrádi amerikai nagykövetség

<p>Belgrád - Szerb tüntetők megrohamozták az amerikai nagykövetséget Belgrádban - jelentette be az amerikai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.</p>

22:12: Amerikai felszólítás Belgrádnak

Az amerikai ENSZ-nagykövet csütörtökön azt mondta, felháborítónak tartja, hogy megtámadták az Egyesült Államok nagykövetségét Belgrádban. A támadók egy Koszovó függetlensége ellen rendezett tüntetésről vonultak a nagykövetség elé. Az Egyesült Államok felszólította a szerb hatóságokat, védjék meg a nagykövetséget.

Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet éppen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésére tartott, és azt mondta, arra fogja kérni a BT-t, ítélje el az eseményt.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő azt mondta, kapcsolatban vannak a szerb kormánnyal. Felszólították a szerb vezetőket: tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, és védjék meg a diplomáciai épületeket, ez esetben az amerikai nagykövetséget.

Újságírói kérdésre, hogy a szerb biztonsági erők későn avatkoztak-e közbe, mert az Egyesült Államok támogatja Koszovó függetlenségét, a szóvivő azt mondta: "semmi sem utal arra, hogy ez lenne a helyzet".

22:10: A szerb államfő nyugalomra szólított fel

Borisz Tadics szerb elnök - aki bukaresti látogatásról érkezett haza a belgrádi rendbontások idején - nyugalomra szólította fel a belgrádi utcákon tomboló, nagykövetségeket támadó, üzleteket fosztogató tüntetőket csütörtökön. Kijelentette, hogy magatartásukkal csak ártanak a Koszovóért folytatott szerb küzdelem ügyének.

A rendőrség Belgrád központjában nehezen tudta megfékezni a zavargókat, akik előzőleg a szerb kormány által szervezett tömeggyűlésen vettek részt. A szándékok szerint a megmozdulás résztvevőinek "békésen és méltóságteljesen" kellett volna kinyilvánítaniuk eltökélt ragaszkodásukat Koszovóhoz.

Az összecsapásokban több tucatnyian sérültek meg. A rendőrök könnygázgránátot és úgynevezett sokkbombákat is bevetettek a huligánok ellen. A helyi híradások szerint nyolcvanan szorultak ápolásra, ebből hatvan tüntető.

Időközben eloltották a tüzet az amerikai nagykövetségen, s a többi megtámadott és megrongált diplomáciai képviseletet is védelem alá vette a rendőrség.

Szerb elektronikus médiumok szerint még jóformán vissza sem verték a támadásokat -az amerikai, a horvát, a török, a belga, a brit, a szlovén és a bosnyák- a diplomáciai képviseletek ellen, a belgrádi külügyminisztérium már sajnálatát tolmácsolta az érintett kormányoknak a történtekért. A rendőrség jelentése szerint Belgrádban újra a biztonsági erők uralják a helyzetet.

Értesüléseink szerint a Belgrádban élő magyarok közül senkinek sem esett bántódása.

20:37: A belgrádi nagygyűlést követően huligánok néhány száz fős csoportja megrohanta az Egyesült Államok és Horvátország nagykövetségének épületeit.

A magyar külképviselet ellen nem indult támadás. A szlovén nagykövetséget pedig már rendőrkordon védte az újabb támadástól, mire a huligánok odaértek. Mint ismeretes a minap benyomultak a szlovén képviselet épületébe, s szétverték a berendezést.

A szerb rendőrség különleges alakulatai könnygázbombát is bevetettek, hogy megakadályozzák az amerikai követség feldúlását. A B92 tudósítóinak jelentése a szerint a tüntetők tömegéből kivált dühöngő huligánok felgyújtották az amerikai követség homlokzatán levő amerikai zászlót, de az épületből is füst áramlott ki. Egyelőre nincs megbízható hír arról, mi történt az épületben, mekkora kár keletkezett.

Az amerikai nagykövetség elleni támadás után a horvát nagykövetség ellen indultak. Az épületre tűzcsóvát dobtak, de az nem gyulladt ki. A környéken több konténert felgyújtottak. A Bosznia-Hercegovina nagykövetsége előtti őrbódékat ledöntötték. Az épületben nem esett kár, mert a rendőrség gyorsan beavatkozott. A török nagykövetséget kövekkel dobálták meg

19:55: A Koszovó függetlensége ellen tiltakozó csoport fel is gyújtotta az épület homlokzatát - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A BBC brit közszolgálati televízió úgy értesült, egy tüntető felmászott az épület első emeletére és kitépte az amerikai zászlót helyéről.

Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő sürgette a szerb hatóságokat, hogy tegyenek valamit. A demonstrálók a fogadóórák után léptek be a nagykövetség területére, így már nem voltak ott követségi alkalmazottak - tette hozzá a szóvivő.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint kapucnis pulóvert és sálat viselő fiatalok százai törtek be az épületbe. A nagykövetség földszintje és egy melléképület is lángokban áll. A rohamrendőrök könnygázzal próbálják visszaszorítani a tüntetőket.

A tiltakozók korábban megtámadták és enyhébben megrongálták Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Törökország követségeit is.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!