Nagyvilág

2008.01.01. 19:10

Neonácik támadtak romákra Szlovákiában

<p>Korpona - Romákra támadtak neonáci fiatalok Szlovákiában újév hajnalán.</p>

A közép-szlovákiai Korpona városban kedden hajnali egykor négy újfasiszta nyolc roma fiatalt kezdett verni az utcán, alig néhány méterre attól a tértől, ahol több száz helybéli ünnepelt.

A hírhedt náci "Sieg Heil!" és a "Heil Hitler!" köszöntéseket kiabálva rontottak a roma fiatalokra, akiket "fekete guminak és négernek" neveztek.

Követelték tőlük, hogy azonnal tűnjenek el, majd - látva, hogy nem engedelmeskednek - bántalmazni kezdték őket. Két roma fiatalnak három héten túl gyógyuló sérüléseket okoztak.

A négy támadó közül egyet, egy 21 éves helyi férfit már előállítottak, a többieket még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott a Besztercebányai Kerületi Rendőr-főkapitányság.

Az elfogott fiatalembert testi sértés és szélsőséges mozgalmak népszerűsítése miatt akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az eset csak néhány órával azelőtt történt, hogy Ivan Gasparovič ((ejtsd: ivan gasparovics)) szlovák államfő keddi újévi beszédében hangsúlyozta: Szlovákiában minden szélsőséges és idegengyűlölő megnyilvánulást el kell utasítani.

  • Náci tanerõ egy katolikus iskolában
  • Náci jelképeket árusító magyarok Szlovákiában
  • Náci jelképek miatt bíróság elõtt két tizenéves
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!