Nagyvilág

2007.12.28. 09:10

Timosenko kormányfő marad

<p>Julija Timosenko ukrán miniszterelnök csütörtökön este bejelentette, hogy kész a 2009-ben esedékes elnökválasztásokat követően is kormányfőként folytatni a munkát.</p>

A kormányfő ezzel gyakorlatilag jelezte, hogy lemond az elnökjelöltségről, amennyiben megmarad a narancsos forradalom erőinek egysége, a "demokratikus csapat" élén Viktor Juscsenko jelenlegi államfővel.

Az 1+1 tévécsatornának adott nyilatkozat hátteréhez tartozik, hogy az utóbbi években Timosenkót Viktor Juscsenko egyik legvalószínűbb kihívójaként emlegették az elnöki posztért folytatott küzdelemben, ami máris éreztette hatását a jelenlegi kormánykoalíción belül és az ukrán belpolitikában általában.

Mostani, gyakorlatilag az elnökjelöltségtől való visszalépést jelentő elhatározását indokolva a miniszterelnök kifejtette, hogy az ismételt politikai szembenállás újabb erő- és időveszteséget okozhat, amivel nyilvánvalóan a narancsos forradalom erőinek a 2006-os parlamenti választásokon elszenvedett vereségére utalt. Hozzátette: kormányfőként is "sok hasznosat lehet tenni az ország számára".

Timosenko úgy vélte továbbá, Ukrajnának a jövőben választania kell a kizárólag parlamenti és a kizárólag elnöki kormányzási rendszer között, amihez új alkotmányra is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!