Nagyvilág

2007.12.20. 08:30

Ülő Bika utódai saját országot akarnak

<p>A lakota indiánok önálló országot szeretnének - jelentette be Russell Means jogi aktivista egy sajtótájékoztatón szerdán.</p>

A sziú indiánokhoz tartozó lakoták öt amerikai államot érintő ősi területükön hoznák létre saját országukat. Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Montana és Wyoming fehér amerikai lakossága szabadon csatlakozhat az indián államhoz. Az ország saját útlevelet adna ki, és nem lennének adókÜlő Bika leszármazottai egyoldalúan visszalépnek az Egyesült Államokkal aláírt szerződésektől. Erről

még hétfőn adtak át egy nyilatkozatot az amerikai külügyminisztériumnak.

Means szerint az ötletük teljesen törvényes lépés lenne. Már 1974-ben előkészítettek egy függetlenségi nyilatkozatot. Az ügyet segíti, hogy az ENSZ idén szeptemberben elfogadott egy nem kötelező nyilatkozatot a bennszülött népek jogairól. Ez ellen az Egyesült Államok már akkor is tiltakozott.

A lakota szabadságjogi mozgalom internetes oldala szerint a lakota férfiak várható élettartama kevesebb mint 44 év, ez az egyik legalacsonyabb érték a világon. A tinédzser öngyilkosságok 150 százalékkal gyakoribbak, a csecsemőhalandóság pedig ötszöröse az Egyesült Államok átlagának.

Phyllis Young aktivista szerint ez mind az Egyesült Államok elnyomásának következménye. "Nem akarjuk kellemetlen helyzetbe hozni az Egyesült Államokat. A gyerekeink és unokáink életéért harcolunk" - mondta Young. Úgy gondolja, ő már nem éri meg a mozgalom győzelmét.

Kapcsolódó anyagok:

  • Ismeretlen indián törzset találtak
  • Megfosztották címétől a bolíviai indián szépségkirálynőt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!