Nagyvilág

2007.12.27. 13:05

Hillary Clinton Amerika megmentőjének tartja magát

<p>A demokratapárti Hillary Clinton szerint ő az egyetlen, aki megmentheti az Egyesült Államokat a politikai romlástól.</p>

Az egykori first lady kampánya végéhez közeledve azt állítja, hogy veszélyes lenne egy vetélytársát elnökjelöltnek választani.

2008. január 3-án Iowa államban kezdődik a döntés a demokraták elnökjelöltjéről. A jelölésen Hillary Clinton legfőbb ellenfele Barack Obama, de indul még John Edwards is, aki 2004-ben a demokraták alelnökjelöltje volt.Clintonszenátorasszony azzal érvelt, hogy a jelöltek közül neki van a legnagyobb tapasztalata a politikában. Férje, Bill Clinton elnökségének két ciklusa alatt a Fehér Házban gyűjtött tapasztalatokat, ő maga pedig második ciklusát tölti az amerikai felsőházban. A 46 éves Obama ezzel szemben most először szenátor.

Clinton szerint a következő elnök feladata lesz az iraki háború befejezése, 47 millió egészségbiztosítás nélküli állampolgárnak ellátást biztosítani, és a súlyos krízisbe hajló gazdaságot megmenteni.

Hillary Clinton korábban magasan vezetett a közvélemény-kutatásokban, de egyre szorosabb a verseny közte és Obama között azokban az államokban, ahol januárban döntenek a párt jelöltjéről. Országos szinten azonban még mindig Clinton vezet.

A demokraták többféleképpen is történelmet írhatnak, ha végül az ő elnökjelöltjük győz a 2008-as amerikai elnökválasztáson. Hillary Clinton az Egyesült Államok első női elnöke lehetne, Barack Obama pedig az első afroamerikai származású elnök lenne az ország történetében.

Kapcsolódó anyagok:

  • Túszejtés Hillary Clinton irodájában, a korábbi first lady nincs veszélyben
  • Clinton: a szlovák-magyar feszültséget meg kell oldani
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!