Nagyvilág

2007.12.08. 17:51

Gripen-ügy - nem érkezett a kormányhoz megkeresés a svéd államügyészségről

<p>Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint egyelőre semmiféle megkeresés nem érkezett a kormányhoz Svédországból, diplomáciai csatornákon sem.</p>

A kormányszóvivő ezt annak kapcsán közölte a Független Hírügynökséggel, hogy a Népszabadság szombati számában azt írta: a svéd államügyész - diplomáciai csatornákon - már bejelentkezett a magyar kormányhoz, hogy a Gripen-vadászrepülők beszerzése körüli visszásságok itteni szálainak felderítéséhez engedélyt illetve segítséget kérjen.

Daróczi Dávid ugyanakkor így fogalmazott: "Magyarország megítélésének árthat, ha a korrupció gyanúja lengi körül a 2001-es repülőgép-beszerzést a nagyvilágban. Ezért a kormány az egész ország alapvető érdekének tekinti, hogy minden segítséget megadjon, ha a Gripen beszerzéseket vizsgáló külföldi nyomozó hatóságok ezt kérik tőle. Eddig azonban nem érkezett semmiféle hivatalos megkeresés a magyar kormányhoz Svédországból, diplomáciai csatornákon sem."

A szóvivő hozzátette, hogy a kormány nemzetbiztonsági kabinetje ettől függetlenül foglalkozni fog az üggyel, és december 18-i ülésén napirendre tűzi a vadászgép beszerzést vizsgáló bizottság jelentését. Elmondta még, hogy a Gripen bizottság a korrupció gyanút nem vizsgálta ugyan, de az - a szóvivő szerint - egyértelműen kiderült, hogy legalább 43 milliárd forintos többletkiadást jelentett a magyar adófizetőknek az Orbán-kormány 2001-es döntése. "Akkor ugyanis a hivatalban lévő miniszterelnök személyes részvételével és a szabályok megkerülésével hoztak szakmailag indokolatlan, sőt pénzügyileg is előnytelen döntéseket" - fogalmazott Daróczi Dávid.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!