Nagyvilág

2007.12.28. 11:04

Fokozott katonai készültség Pakisztánban

<p>A pakisztáni hadsereg 16 ezer katonáját vezényelték az ország déli, Szind tartományába pénteken, ahol az egy nappal korábban meggyilkolt Benzair Bhutto ellenzéki politikust temetik el.</p>

A csütörtök esti, 11 halálos áldozatot követelő zavargások után a Karacsi városába vezényelt katonáknak tűzparancsot adtak. A politikai gyilkosság miatt feldühödött tömeg több városban is gyújtogatott.

A hadsereg több déli városba is erősítést küldött Benazir Bhutto temetése előtt, közölte a hadsereg szóvivője, de pontos számokat nem mondott. A hadsereg egyik őrnagya azonban újságíróknak arról beszélt, hogy csak Karacsi városába tízezer katonát küldtek, akik tűzparancsot is kaptak. A katonák lőni fognak mindenkire, aki államellenes cselekedet hajt végre, kormányépületre támad, vagy magánépületeket gyújt fel - közölte Atar Ali őrnagy.

Karacsi városában a feldühödött tömeg rendőrökre támadt, egyikük péntekre virradóra belehalt sérüléseibe, ezzel 11-re emelkedett a Bhutto elleni merénylet óta meghalt emberek száma. A feldühödött emberek több autót és épületet felgyújtottak, köztük egy benzinkutat és egy amerikai gyorséttermet is.

Pénteken az ország egyik észak-nyugati városában egy 1500 fős tömeg betört egy kormányhoz hű párt irodájába, majd felgyújtotta azt. A pesavari rendőrség az AFP helyszíni tudósítójának beszámolója szerint nem támadta meg a Bhutto él szlogent skandáló tömeget. Rawalpindiben viszont könnygázgránátokkal próbálták szétoszlatni a tüntetőket, akik egy Pervez Musarraf elnökhöz hű politikus irodájára támadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!