Nagyvilág

2007.12.30. 15:28

Bin Laden újra megszólalt

<p>Újabb, Oszama bin Ladennek tulajdonított hangfelvétel bukkant fel az interneten.</p>

A csaknem 1 órás beszédben a terroristavezér az iraki szunnitákhoz szól, és arra figyelmezteti őket, hogy ne harcoljanak az al-Kaida ellen és ne lépjenek szövetségre az amerikaiak által támogatott iraki kormánnyal.

Bin Laden szerint azok a legrosszabbak, akik földi múlandó életükért elárulják vallásukat. Példaként említette az egyik szunnita törzsi vezetőt, aki együttműködött az amerikaiakkal az al-Kaida elleni harcban. A férfit végül szeptemberben megölték.

Bin Laden az 56 perces felvételen arra figyelmezteti az iraki szunnita arabokat, hogy ne csatlakozzanak egy esetleges szunnita-síita-kurd egységkormányhoz, mert egy ilyen vezetés nem engedné, hogy Irak iszlám állammá váljon. A nagykoalíció az amerikaiaknak kedvezne, akik az iraki olajra pályáznak - tette hozzá bin Laden.

Bin Laden arról is beszélt, hogy a jelenleg Irakban harcoló iszlám harcosok hamarosan felszabadítják Palesztinát. Hozzátette, soha nem fogják elismerni Izraelt, de az olyan palesztin kormányt sem, amelyik elfogadja Izrael létjogosultságát.

Az első vizsgálatok szerint a hangfelvétel a novemberi egyesült államokbeli izraeli-palesztin béketárgyalások után, de a korábbi pakisztáni kormányfő, Benazir Bhutto csütörtöki meggyilkolása előtt készült - Bin Ladennem tesz említéstBhuttóról.

A Fehér Ház szerint a most felbukkant felvétel újabb bizonyíték arra, hogy Irakban javul a helyzet. Az iraki emberek egyre inkább belátják, az al-Kaida veszélyt jelent a demokráciára és a szabadságra, ezért ellene fordulnak - kommentált az amerikai vezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!