Nagyvilág

2007.12.13. 09:29

Az év szava: w00t

<p>Egy, a nagyközönség számára valószínűleg teljesen ismeretlen, az online játékokkal játszó emberek között viszont rendkívül népszerű kifejezés, a "w00t" lett a 2007-es év szava egy amerikai szótár listáján - jelentették be szerdán.</p>

A második helyen szintén internetes szó áll: az idén befutott Facebook közösségi oldal érdemelte ki, hogy neve igévé váljon.

A Merriam-Webster internetes szótár idei legkeresettebb szavai közül választották ki az év szavának a "w00t" kifejezést, amit öröm, leginkább az ellenfél legyőzése feletti diadal jelzésre alkalmaznak a játékosok.

Egyes, vitatott vélemények szerint a kifejezés betűszó, és a "legyőztük az ellenfél csapatát" mondat angol változataból (We Owned the Other Team) ered. A szóban nem véletlenül vannak nullák az o betű helyén: a netes szlengben gyakran használnak számokat a betűk helyett.

A második legnépszerűbb szó idén a "facebook" lett. Az igét akkor használjuk, amikor rákeresünk valakire az idén felkapottá vált Facebook nevű közösségi oldalon, vagy ott ismerősként jelölünk be valakit.

Nem ez az első eset, hogy egy interneten született kifejezés lett az év szava: 2004-ben a "blog" nyerte el a megtisztelő címet, 2006-ban pedig egy másik netes márkanév, a Goggle igeváltozata (magyar ferdítése: guglizni) második helyezett lett a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!